De missie van Feyenoord en AZ vanavond in de Europa League

Door: DitjesDatjes
12-12-2019

Vanavond spelen Feyenoord, AZ en PSV hun laatste wedstrijden in de groepsfase van de Europa League. Wat staat er voor de Nederlandse ploegen op het spel?

De meeste spanning zal staan op het duel van Feyenoord. Voorlopig staat Feyenoord op de laatste plaats van de groep. Op bezoek bij FC Porto strijden de Rotterdammers voor hun laatste kans op overleving. En die laatste kans is een kleine. Want ook al wint Feyenoord de lastige uitwedstrijd, dan zijn ze nog steeds afhankelijk van het resultaat van de wedstrijd tussen de andere twee ploegen uit poule G. Want alleen bij winst van Rangers op Young Boys kan Feyenoord naar de knock-out fase.

Dat het een lastige klus in Portugal zal worden, bewijst de statistiek dat een Nederlandse ploeg nog nooit won op bezoek bij FC Porto. De thuiswedstrijd tegen de Portugezen won de ploeg van trainer Dick Advocaat redelijk verrassend met 2-0.

(tekst gaat verder onder video)

AZ beleeft op voorhand de mooiste Europese avond van de Nederlandse ploegen. De al gekwalificeerde Alkmaarders spelen in voetbaltempel Old Trafford tegen Manchester United. Die wedstrijd zal bepalen wie de groepswinnaar van poule L wordt. United-trainer Ole Gunnar Solskjaer stelt in de Europa League doorgaans niet zijn sterkste elftal op en dus liggen er kansen voor AZ.

AZ is nog altijd ongeslagen in Europa en zal die status ongetwijfeld in stand willen houden. De teller staat inclusief de voorrondes al op elf wedstrijden zonder nederlaag. Vorig seizoen beleefde Ajax een reeks van twaalf ongeslagen Europese duels, en dat eindigde met een plek in de halve finale in de Champions League. AZ zal dus een magisch avondje Manchester nodig hebben om die prestatie te kunnen evenaren. In Alkmaar eindigde het eerdere treffen tussen de twee in 0-0.

(tekst gaat verder onder foto)

Het al uitgeschakelde PSV krijgt de uitgelezen kans om het Europese afscheid van enige glans te voorzien. Tegenstander Rosenborg, dat nog geen enkel punt pakte in de groepsfase, komt op bezoek in Eindhoven. Het geplaagde PSV van trainer Mark van Bommel kan een morele opsteker goed gebruiken. Zeker met de kraker tegen Feyenoord in de Eredivisie op het programma. In oktober lukte het PSV voor het laatst om twee keer op rij te winnen.

Met het oog op de UEFA coëfficiëntenlijst is winst van PSV belangrijk. Op die lijst staat Nederland nu negende. Een plek in de top tien is goed voor een rechtstreekse afvaardiging in de Champions League voor de kampioen van Nederland. Op bezoek in Noorwegen wonnen de Brabanders nog met 1-4.

View this post on Instagram

Getting ready for MD #6. 😎 #PSVROS #UEL

A post shared by PSV (@psv) on

Meer DenD