DenD op reis: kerstmarkt in historisch stadje

Door: DitjesDatjes
27-10-2018

 Op steenworp afstand van Nederland, België en Luxemburg ligt de prachtige Duitse Eifel. De vulkanische grond is vruchtbaar en zorgt voor weelderige bossen die in de winter vaak besneeuwd zijn en dan een sprookjesachtige aanblik geven. De grote parel van dit gebied is het historische stadje Monschau, waar liefhebbers van kerstmarkten hun hart kunnen ophalen! 

Wie het idyllische Monschau binnenrijdt, waant zich meteen eeuwen terug in de tijd. Het stadje, dat is gelegen in de vallei langs de Roer – een zijrivier van de Maas – is de afgelopen driehonderd jaar nauwelijks veranderd. De prachtige panden, veelal gemaakt van balken en pleisterwerk, maken het plaatje tijdens de grote kerstmarkt die er van 23 november tot 23 december wordt gehouden compleet. Lopend over de kinderkopjes tussen de historische vakwerkhuisjes van Monschau beseft u: paard en wagen zijn hier nog maar net uit het straatbeeld verdwenen. In plaats daarvan rijdt een treintje door het stadje dat u langs alle bezienswaardigheden leidt.
Waar het langer dan alleen eind december kerst is, is in het wonderschone pand aan het middeleeuwse plein dat de welluidende naam Weihnachtshaus Lambertz draagt. Op drie etages vindt u er alles wat er met kerst te maken heeft, of dat nu gaat om glazen ornamenten, bijzondere theesoorten, likeuren of geurkaarsen.  Weer buiten staat u dichtbij een illustere bronzen fontein, die herinnert aan de rijke historie van de handel in lakens waar Monschau om bekend stond sinds de 17e eeuw. Op het kunstwerk staan drie personen afgebeeld die de belangrijkste beroepen van het plaatsje weergeven: de wever, degene die de stoffen kleurde en de droogscheerder die alle pluizen van de wol afschuierde.  

Glooiende heuvels

Wat de kerstmarkt van pittoresk Monschau onderscheidt van andere is volgens kenners de vele gezellige terrassen, restaurants en cafés, de galerijen, lokale winkeltjes en antiekzaakjes. Overal klinkt muziek en wie optimaal wil genieten van de warme sfeer zal toch moeten blijven totdat in de avondschemering de lichtjes overal zijn ontstoken. Wie minder verzot is op kerst, maar wel houdt van de glooiende heuvels, prachtige bossen van de Eifel en een stukje historie kan er in andere jaargetijden heerlijk wandelen en fietsen, waarbij een dagje Monschau niet mag ontbreken, want er is genoeg te beleven.

Ambachtelijk

Zo is in Monschau het Glasshütte Museum gevestigd. Hier wordt getoond hoe glas wordt geblazen. Ook wordt in de oude Senf Mühle ambachtelijk mosterd gemaakt en is er zelfs een bierbrouwerij te bezoeken. Tot slot is belevenismuseum Leerplaats Natuur een plek bij uitstek om met de kinderen heen te gaan. In plaats van stilletjes toe te kijken, wordt iedereen uitgenodigd om de uitgestalde voorwerpen die hebben te maken met natuur, cultuur en vakmanschap vooral aan te raken. Kortom, Monschau biedt voor ieder wat wils! 

 TIPS

Barokken schoonheid

 

Het Rode Huis aan de Laufenstrasse in Monschau van voormalig textielfabrikant Scheibler is beslist de moeite waard te bezichtigen. Het pand is opgetrokken in barokstijl en herbergt een museum over de vervaardiging van stoffen in vroeger tijden. Het Rode Huis, dat vroeger in gebruik was als woonhuis en dienst deed als bedrijfspand, geeft een goed beeld van de levensstijl van de gegoede burgerij. U vindt er stijlen als Rococo en Louis-Seize, origineel linnen behang en compleet ingerichte kamers en kunstwerken van de bourgeoisie in de achttiende eeuw. Het Rode Huis is geopend tot 30 november.  

Weihnachtshaus Lambertz

Het is alle dagen kerst in Weihnachtshaus Lambertz. Bezoekers kunnen zich op drie verdiepingen vergapen aan sprookjesachtige kerstsferen. Het Weihnachtshaus is gelegen in hartje Monschau, schuin tegenover de bronzen fontein waarop de ambachten van het Eifel-plaatsje staan afgebeeld. In het naastgelegen Café Kaulard, sinds 1823, kunt u opwarmen en bij een kopje koffie of thee een stukje heerlijke huisgemaakte apfelstrudel eten! 

Stadstreintje Monschau

 Wie Monschau in ‘sneltreinvaart’ wil zien, kan opstappen bij het stadstreintje. Deze stadstrein voert u door de historische altstadt, langs de mosterdmolen, waar op traditionele wijze mosterd wordt gemaakt, en neemt u mee naar de dertiende-eeuwse burcht. Tijdens de rit wordt in verschillende talen verteld over de rijke geschiedenis van Monschau. Mocht u  meer willen weten, knoopt u dan gerust een praatje aan met de machinist. Hij kent Monschau en alle goede adresjes op zijn duimpje!

Meer DenD