Dieren: Ooievaarsstation De Lokkerij

Door: Vanessa Bontje
27-12-2017

Het scheelde een halve eeuw geleden maar weinig of de witte ooievaar was in Nederland totaal verdwenen. Toen begin jaren tachtig de vogelbescherming een programma opzette om de populatie weer op pijl te krijgen, hoefden Els en Frits Koopman uit De Schiphorst (gemeente Meppel) niet lang na te denken of ze hun land beschikbaar zouden stellen.  

Tekst gaat verder onder advertentie
   

,,Wat het precies zou behelzen, wisten we toen niet”, vertelt Frits. ,,Maar al snel werd duidelijk dat het niet zou gaan om een enkel ooievaarsnest. Omdat Els en ik het ontzettend jammer zouden hebben gevonden als de ooievaar volledig zou verdwijnen, hebben we volmondig ‘ja’ gezegd. En daar zijn we nu, ruim drie decennia later ontzettend blij om. Omdat het fokken van ooievaars niet meer nodig is, zijn we daarmee gestopt. Dat is een heel goed teken.” 

De Lokkerij, zoals het ooievaarsstation heet, heeft niets te maken met het lokken van ooievaars, maar is eenvoudigweg vernoemd naar de vorige eigenaren van de boerderij; de familie Lokken. Daar staan inmiddels 42 nesten op het erf. ,,Dat betekent dat als ze bezet zijn er 84 ooievaars zijn”, vertelt Frits. ,,Maar ook op andere plekken op onze grond hebben sommige dieren een heenkomen gevonden. Er zijn momenten dat er 150 ooievaars bij ons huizen.”  

Met een team van 35 vrijwilligers worden de vogels verzorgd. ,,Om te voorzien in ons onderhoud ontvangen we wat subsidie, verkopen we zelf broedpalen en kunnen mensen bijvoorbeeld een ooievaar adopteren. Dat wordt bijvoorbeeld regelmatig gedaan bij de geboorte van een kindje.”  

Kijk op www.delokkerij.nl voor meer informatie en foto’s.  

Meer DenD