Dit weekend massaal speldjesprotest tegen Hongarije

Gesprek van de Dag
Deel op Facebook Deel op Twitter Deel op WhatsApp
Jos La Grande

De voorraad regenboogspeldjes van journaliste Barbara Barend is op. Voetballers en tv-presentatoren gaan in navolging van andere initiatieven in Europa dit weekend massaal via de speldjesactie actievoeren tegen de anti-homowetgeving van Hongarije.

Barend heeft in samenwerking met de KNVB de regenboogspeldjes besteld en donderdagavond droeg bij talkshow Voetbalinside René van der Grijp er al tientallen op zijn shirt. ,,Ik heb helaas geen speldjes meer over”, aldus Barend via Twitter.

WNL

Ook in de ochtendshow van WNL was het de nieuwe presentatrice Raquel Schilder die er een had opgespeld als protest tegen de Hongaarse anti-homowetgeving. ,,Met de de OneLove campagne dragen Oranje/KNVB en partners uit dat ze vóór verbinding en tegen uitsluiting van alle vormen van discriminatie zijn”, aldus Barend over haar beweegredenen.

Wijnaldum

Aanstaande zondag als Oranje speelt tegen Tjechië zal aanvoerder Gino Wijnaldum de regenboogband dragen om te protesteren tegen de discriminerende wetgeving in EU-lidstaatt Hongarije.

Inmiddels heeft een groot deel van de Nederlandse politiek zich ook gekeerd tegen Hongarije. Premier Rutte vindt dat Hongarije uit de Europese Unie moet als ze zich niet houden aan de universele mensenrechten en waarden.

EU-top

Bij de gisteren gehouden EU-top kreeg de Hongaarse premier Viktor Orban een storm van kritiek te verwerken over de LHBTI-wetgeving. Xavier Bettel, de Luxemburgse premier die getrouwd is met een man, hield een emotioneel betoog waar velen tranen van in hun ogen kregen.

Rutte vroeg aan Orban om een vertrekprocedure te starten uit de EU. De Hongaarse premier is dat niet van plan. Sommigen zien de antihomowetgeving ook als belangrijk verkiezingsitem voor de komende verkiezingen in Hongarije (2022).

Rene van der Gijp
René van der Gijp bij VI met de speldjes.
Barbara Barend
Barbara Barend: speldjes zijn op.
OneLove
OneLove-speldje
Rutte
Rutte: ,,We hebben Orbán ongekend stevig aangesproken.”

Tags

BARBARA BARENDEK 2020GESPREK VAN DE DAGKNVBORANJERAQUEL SCHILDERWNL

Lees verder

Mis geen enkele winactie!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Facebook Twitter

DenD Partners

  • Dirk
  • Brookland
  • LAM jouw museum
  • Dirck