Doe de buitenboel!

Doe de buitenboel|Doe de buitenboel|Doe de buitenboel|Doe de buitenboel|Doe de buitenboel
Deel op Facebook Deel op Twitter Deel op WhatsApp
Van onze redactie

Wie volgend jaar weer een mooie tuin of balkon wil, moet nu de handen uit de mouwen steken. September is dé maand om bollen te planten, bomen en struiken te snoeien en vorstgevoelige planten naar binnen te halen. Geen groene vingers? Geen nood, met deze tips heb ook jij straks een paradijsje voor de deur.

 

Doe de buitenboel

 

Bollen planten

Voor een kleurrijk voorjaar stop je nu tulpen-, krokus-, narcissen-, hyacinthen- en sneeuwklokjesbollen in de grond. Niet alleen in het voorjaar genieten van je tuin of balkon? Van potten met kruiden heb je ook ’s winters plezier. Lege bloembakken vrolijk je op met winterviolen, sierkalebassen, fuchsia’s en herfstasters. Ook buxusboompjes doen het goed in een pot op het balkon of terras.

 

Niet vergeten: water geven!

Hoewel we afscheid nemen van de zomer, kan het in september nog steeds heerlijk (en droog) weer zijn. Vergeet dus niet de planten, struiken, bollen en het gras genoeg water te geven als de regen uitblijft.

 

Doe de buitenboel

 

Voorkom een slakkeninvasie

Insectenhotels, vogelhuisjes, een houtstapel waarin beestjes kunnen overwinteren: tuinen en balkons worden steeds diervriendelijker. Toch zien we slakken liever gaan dan komen, want zij doen zich tegoed aan de zorgvuldig verzorgde planten. Je kunt deze ongewenste gast op afstand houden door bijvoorbeeld gemalen eierschalen, koffieprut, schelpengrit of cacaodoppen te strooien. Daar kunnen slakken niet overheen kruipen.

 

Doe de buitenboel

 

Bomen en struiken snoeien

Het echte snoeiseizoen is nog niet begonnen, maar notenbomen kun je wel het beste nu al snoeien, net als je coniferen. Ook met overhangende takken maak je alvast korte metten. Verder is het zaak de rozenstruiken in de gaten te houden. Verwijder uitgebloeide bloemen en wie weet kun je dit jaar nog van een laatste ronde nieuwe rozen genieten.

 

Doe de buitenboel

 

Groen licht voor het gazon

Heb je nog geen gras maar is dat wel een wens? In september is de grond lekker warm en kun je prima nieuwe graszoden neerleggen. Ook kale plekken in het gazon werk je nu bij: maak de grond rul, strooi er graszaad op, bemest het gazon nog een laatste keer, geef regelmatig water en houd het vrij van bladeren.


Tekst: Marieke van Seggelen

Tags

BALKONBOLLENBOMENINSECTENPLANTENTUINTULPEN

Lees verder

Mis geen enkele winactie!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Facebook Twitter

DenD Partners

  • Dirk
  • Brookland
  • LAM jouw museum
  • Dirck