Dove Beethoven had met de behandeling van nu veel langer kunnen componeren

Beethoven
Door: Jos La Grande
21-10-2020

Als de dove Ludwig van Beethoven in deze tijd had geleefd, had hij dankzij een moderne behandeling van zijn gehoor veel langer kunnen componeren.

Tekst gaat verder onder advertentie
   

In dit Beethovenjaar is er onderzoek gedaan naar de gehoorproblemen van de componist uit Bonn. Op basis daarvan kan worden geconcludeerd dat de medici de botziekte aan het oor met moderne technieken hadden kunnen verhelpen.

Voor Beethoven was het lastig om zijn stukken te schrijven en te laten uitvoeren. Door met behulp van een houten staaf zijn hoofd te verbinden met de piano, konden de geluidstrillingen van de piano via de staaf, de tanden en het kaakbeen zijn gehoororgaan bereiken.

Doofheid

Veel wetenschappers en onderzoekers houden zich nog steeds bezig met de doofheid van de Duitse componist. Wat had Beethoven nog voor prachtige muziek kunnen schrijven als hij langer van zijn oren gebruik had kunnen maken bij het schrijven van muziek.

In de Klassieke top 400, die momenteel door Radio 4 wordt uitgezonden staat Beethoven met 6 stukken bij de 100 meest populaire muziekstukken. De meest populaire is de 9e symfonie van de grootmeester.

Meer DenD