Druk AZ frustreert zich over stadion en blessures

Door: Daan Keijzer
27-11-2019

AZ staat aan de vooravond van een bomvol programma, met morgen het belangrijke Europese duel tegen Partizan Belgrado. Personele problemen in de achterhoede maken het trainer Arne Slot behoorlijk lastig. Bovendien wachten de Alkmaarders nog altijd op groen licht om weer in het eigen stadion te mogen spelen.

Het in de Eredivisie zo goed presterende AZ is vooral defensief ijzersterk. Met slechts acht tegentreffers en tien duels waarin de nul werd gehouden, is het de minst gepasseerde ploeg. Maar juist blessures bij de verdedigers bezorgen trainer Slot ‘hoofdbrekens’, zegt hij in De Telegraaf.

‘Wie moet ik neerzetten?’

Omdat Ron Vlaar nog steeds niet hersteld is van zijn kuitblessure, moet Slot puzzelen. ,,Je moet als trainer ook denken van wat nu als Panta (Pantelis Hatzidiakos, red.) geblesseerd raakt? Wie moet je er dan neerzetten? Het feit dat ik daarover na moet denken zegt dat we niet zo maar één-op-één een vervanger hebben.”

Routinier Vlaar is al sinds eind oktober niet meer in actie gekomen voor AZ. ,,Elke keer als we dachten dat hij kon aansluiten, kreeg hij weer een terugslag.” Tegen Partizan Belgrado, waar AZ zichzelf voor de knock-out fase van het Europa League-toernooi kan plaatsen, zal hij er niet bij zijn.

Dakloos

Voordat de winterstop op 23 december begint, speelt AZ maar liefst zeven wedstrijden. Daarin wachten de Alkmaarders onder andere Europese tegenstanders als Partizan en Manchester United, maar ook koploper Ajax komt op visite. Met name die laatstgenoemde thuiswedstrijd (op 15 december) speelt de club graag in het eigen stadion.

Maar dat lijkt niet te gebeuren. In augustus stortte het dak van het AFAS-stadion gedeeltelijk in waardoor AZ is uitgeweken naar het stadion van ADO Den Haag. Op de eigen website schrijft AZ nu dat de gemeente Alkmaar niet meewerkt aan de wens van de club om op 15 december voor het eigen publiek te spelen. ‘De gemeente Alkmaar stelt voortdurend aanvullende vragen die in de beleving van AZ geen relatie hebben met het veilig kunnen spelen en vrijgeven van het stadion. AZ beraadt zich nu op stappen die gezet kunnen worden om deze impasse te doorbreken.’

In reactie hierop stelt de gemeente dat AZ best op die datum in het eigen stadion kan spelen. ‘Indien de voetbalclub in de komende twee weken de ontbrekende gegevens aanlevert en het totale onderzoek aantoont dat het stadion voldoet aan de minimale wettelijke norm, kan de aanschrijving deels of geheel van het stadion. Dan is het ook toegestaan dat er supporters bij de wedstrijd aanwezig zijn.’

Alles uit DenD

Privacy instellingen

DenD.nl neemt je privacy serieus en daarom kun je zelf instellen welke gegevens je tijdens het bezoek aan onze website achterlaat.

Privacy policy | Sluiten
Instellingen