‘Elizabeth wenst Camilla tot koningin’

CAMILLA
Door: Lola van Leeuwen
06-02-2022

Britse koningin Elizabeth wil dat Camilla, de vrouw van Charles, koningin wordt zodra haar zoon de troon bestijgt. Dit laat de Queen weten in een brief in de vooravond van haar regeringsjubileum

„Het is mijn oprechte wens dat, wanneer het zover is, Camilla bekend zal staan als Queen Consort”, schrijft Elizabeth op 5 februari. Een dag voor haar zeventigjarige jubileum als koningin. Queen Consort (koningin-gemalin) verwijst naar Camilla, de hertogin van Cornwall, die in de toekomst dus ‘Queen Camilla’ genoemd gaat worden, aldus BBC.

‘Geraakt en vereerd’

Volgens een woordvoerder van Clarence House zijn Charles en Camilla ‘geraakt en vereerd’ door de woorden van hun (schoon)moeder. De gebruikelijke gang van zaken zou zijn dat Camilla automatisch koningin wordt zodra Charles koning is. Maar lange tijd bestond er twijfel of Camilla de titel volgens de geldende regels gewoon zou krijgen. De hertogin van Cornwall en prins van Wales waren beiden gescheiden toen ze 17 jaar geleden in een burgerlijk huwelijk traden.

Ook was Charles tot 1996 getrouwd met prinses Diana. Een jaar voordat Diana in een auto-ongeluk om het leven kwam in Parijs.

Vrees

Gezien het paleis vreesde dat dit bij de Britse bevolking wellicht niet in goede aarde zou vallen, werd bij het huwelijk in 2005 voorgesteld dat Camilla Princess Consort (prinses-gemalin) zou worden genoemd. Met de publieke verklaring van Queen Elizabeth II, heeft zij de kwestie nu definitief beslecht. Deze beslissing is een volgende stap naar de aanvaarding van Camilla in het Britse koningshuis.

Meer DenD