Emile Bode maakt zich kwaad over bier en rotzooi

Door: DitjesDatjes
09-09-2017

De familie Bode is een beetje in de ban van speciaalbier. Wij zijn overigens geen grote bierdrinkers: mijn vrouw en ik drinken hooguit een glas per dag. De jongste dochter drinkt af en toe Mort Subite, een fruitbiertje waar wij, mannen, onze neus voor ophalen. De andere dochter drinkt bijna geen alcohol, wat opmerkelijk is want ze is toch echt mijn kind. De schoonzonen spugen er daarentegen niet in, ofschoon er eentje dagenlang cola kan drinken.

Tekst gaat verder onder advertentie
   

Lauwe pis

Vroeger kochten we nog wel een krat Grolsch. Later werd dat Hertog Jan of Brand, alleen als het in de aanbieding was. Maar gewoon bier vind ik vaak naar lauwe pis smaken. In ons ‘café aan huis’ hebben we een tap met een zeslitervaatje, maar die koop ik niet vaak meer, omdat ik de vaatjes extreem duur vind en er geen kleine vaatjes met speciaalbier bestaan. Gewoon bier zoals Hertog Jan kost in de aanbieding circa 55 cent per flesje, inclusief statiegeld. Maar voor die lekkere speciaalbiertjes betaal je tussen de €1,50 en €2,00 dus gemiddeld is dat drie keer duurder.

Vergrootglas

Dan noem ik flesjes van La Chouffe, Leffe Blond, Brouwerij ’t IJ, Texelse Skuumkoppe, Brugse Zot, Westmalle Tripel, een Straffe Hendrik of Affligem. Deze flessen kun je in onze koelkast tegenkomen. Het gaat me niet om de prijs van de speciaalbiertjes, want voor kwaliteit mag je best wat meer betalen. Het gaat mij erom dat mijn vrouw en ik laatst een tijdje bezig waren om de lege flesjes te sorteren. De meeste hebben statiegeld van tien cent, maar een heleboel speciaalbier kun je meteen in de glasbak gooien. Je hebt echter een vergrootglas nodig om op de achterkant te zien of er wel of geen statiegeld op zit.

Viespeuken

Ik vind dat er op alle flesjes statiegeld moet komen, zelfs een kwartje statiegeld op blikjes. Want overal gooien vooral jongeren die blikjes gewoon in de berm. Dat is zeker het geval bij ons op de dijkroute naar school in Tiel. Het interesseert die viespeuken geen drol dat een ander de rotzooi moet opruimen. Waarom ik jongeren de schuld geef? Omdat ik de blikjes tijdens een wandeling eens heb verzameld. Veel energiedrankjes en het is u toch bekend dat ouderen nauwelijks energiedrank drinken. Zij gaan juist voor …speciaalbier.

 

Meer DenD