Emile neemt afscheid

Door: DitjesDatjes
08-09-2018

Wij kochten in december 1995 ons huis aan de dijk in Ophemert. Dat was in het jaar dat 250.000 inwoners van het Rivierenland een paar dagen werden geëvacueerd wegens de hoge waterstanden. Ook de familie van mijn vrouw. Ik geloof dat alleen mijn moeder blij was met deze verplaatsing. Zij woonde in het ’droge’ Amerongen en ontving de familie die uit verveling haar hele, grote huis grondig schoonmaakte. Iets waar mijn moeder niet in uitblonk.

Tekst gaat verder onder advertentie
   

Dijkbewoners

Eigenlijk was ik ook blij, want ik mocht als verslaggever van De Telegraaf blijven. Wij sliepen in hotel Van der Valk in Tiel. En tijdens een rondje dijk zag ik ons latere huis te koop staan. Bovendien zou de dijk in 1997-1997 worden verhoogd. Dat gaat omstreeks 2020-2021 opnieuw gebeuren, terwijl ik in 1996 dacht dat ik in dit leven niet opnieuw een dijkverzwaring voor mijn snufferd zou meemaken. Volgens mij en de meeste andere dijkbewoners is het ook niet nodig.

Binnenkort horen we hoe deze dijkverhoging gestalte zal krijgen. Op de voorlichtingsavonden zijn we niet veel wijzer geworden, maar er zijn al dijkbewoners die heel dicht bij de dijk wonen en die worden uitgekocht. Het huis van onze buren links staat ook dicht bij de dijk. Zij en ik weten niet wat daarmee gaat gebeuren. Misschien wordt het plat gegooid en mogen ze naar achteren herbouwen. Wij wonen van alle huizen in de buurt het verste van de dijk. Volgens de laatste plannen wordt onze voortuin aflopend over een afstand van 25 meter anderhalve meter tot nul meter verhoogd. Al met al zullen wij nog een redelijk flinke voortuin over houden. Als de plannen zich tenminste niet wijzigen. Wij staan natuurlijk niet te wachten op deze ingreep die het leven aan de dijk voor lange tijd zal ontwrichten.

Cursus

Deze week werd ik door 50PLUS gevraagd mij kandidaat te stellen voor de waterschapsverkieizingen op 20 maart 2019. Ik heb intussen de cursus ‘Actief voor het Waterschap’ doorlopen en zie wel op welke plaats de afdeling Gelderland mij zet. 50PLUS hoopt op minstens twee zetels maar dan moeten alle Gelderse Facebookvrienden wel op mij, of op een andere kandidaat stemmen.

Nieuwe plannen in mijn 65e levensjaar. Ook nieuw is het feit dat dit de laatste column voor Ditjes&Datjes is. Ik deed het sinds 17 juni 2017 met plezier, maar zoals gezegd zal ik nu andere wegen bewandelen. Ik blijf natuurlijk gewoon actief op Facebook om mijn circa 4500 vrienden te vervelen of te amuseren. U bent gewaarschuwd.


Tip van de week

Ons land heeft het beste kraanwater ter wereld. Toch wordt er heel veel flessenwater gekocht. Ook als het uit dezelfde bron komt als kraanwater. Dat is bijvoorbeeld in de provincie Utrecht het geval. Hoe dom kun je zijn!

Duizend liter kraanwater (een kuub) kost slechts €1,65. Dat is 500 tot 1000 keer voordeliger dan flessenwater.

Meer DenD