Emile zorgt voor vuurwerk

Door: DitjesDatjes
30-12-2017

Ik groeide op in Naarden en Amerongen. In onze buurt werd met oudjaar maar heel weinig geknald. Mijn ouders gaven geen cent aan vuurwerk uit. Niet uit zuinigheid, maar mijn vader gaf zijn geld liever uit aan een goede fles wijn en lekkere hapjes met oudjaar.

Tekst gaat verder onder advertentie
   

Toch achtervolgt ’het mooiste werk dat bestaat’ mij al tientallen jaren. Toen ik net verkering kreeg, gingen mijn schoonouders en mijn aanstaande vuurwerk in hun winkel in Eck en Wiel verkopen. Later moest een stenen opslag gebouwd worden om de ‘poffers’ op te slaan. Maar daar werd het alleen maar vochtig dus werden de overgebleven dozen rotjes het hele jaar open en bloot op zolder bewaard. Ik sliep daar pal naast, want ik geloof dat ik toen nog niet naast mijn latere vrouw mocht slapen.

Vuurwerk

Een goed familielid van ons verkoopt al jaren vuurwerk in ons dorp. Zij zijn nog de enigen want door de vuurwerkramp in Enschede is het aantal verkopers in veertien jaar gedaald van 4500 naar 1300. De investeringen in een vuurwerkbunker en sprinklers zijn namelijk aanzienlijk.

Deze zaken verkopen vooral mooi siervuurwerk. Ik vind het een mooie traditie als pappa met zijn kind(eren) vuurwerk komt kopen. Die gelukkige smoeltjes…

Toch neemt het aantal tegenstanders van vuurwerk elk jaar toe, omdat het gevaar op de loer ligt. Bijna de helft van de slachtoffers wordt geraakt door vuurwerk dat iemand anders afsteekt. Dus behoud afstand, wees vooral niet stoer. Ook niet als u al veel gedronken heeft.

Liefhebbers

De andere helft van de slachtoffers komt door illegaal (knal)vuurwerk dat de liefhebbers meestal al maanden geleden over de grens hebben gekocht. Er wordt er weleens eentje door de politie gepakt, maar het is dweilen met de kraan open. Het is net als het verbieden van een jointje.

Ik ben helemaal geen vuurwerkfanaat. Integendeel, ik geef er nog geen euro aan uit. Hoewel, deze week kochten we kindervuurwerk voor kleinzoon Olivier. Die pretoogjes alleen al als hij met knalerwten gooit.

Ik hoef ook niets te kopen, want wij vieren oud en nieuw al jaren bij de vuurwerkverkoper in ons dorp.

Ik zal nooit tegen vuurwerk stemmen, omdat ik weet dat je er zoveel mensen een plezier mee doet.   Ik ken ook een hoop mensen die vuurwerk willen verbieden, maar wel als eerste buiten staan als anderen het aansteken.

Ach, dat geknal duurt hooguit een half uurtje. Wees een beetje verdraagzaam en voorzichtig.

Dan maken we er een knallend 2018 van.

 

Tip van de week

Champagne

Ik ben net als prinses Beatrix en drink liever witte, droge wijn dan champagne.  Maar als u vanavond de kurken laat knallen dan liefst op ongeveer 8 graden Celsius uitschenken. Champagne wordt te vaak te koud geserveerd.

Het ijzerdraadje of wel muselet voorzichtig losmaken en de fles draaien zodat de kruk er zachtjes uitplopt. Met champagne wordt alleen na afloop van de Grand Prix formule 1 geknald. Krijgt u de kurk echt niet los, draai hem dan los met een notenkraker.

Bij een zoet hapje kun je het beste demi-sec champagne drinken. Champagnevlekken in textiel verdwijnen vanzelf. Hooguit deppen met een droge keukenrol.


Meer Emile? Kijk dan op de huishoudbode.nl

 

TAGS

Meer DenD