Ex-lover Borsato Iris Hond houdt moed: na tv-sof concerten, boek en stichting

Iris Hond
Deel op Facebook Deel op Twitter Deel op WhatsApp
Jos La Grande

De creatieve leiding van vrouwenzender Net 5 (Jildou van der Bijl en Linda de Mol) weet het even niet waarom de serie rond pianiste Iris Hond, die op zoek ging naar de liefde in haar leven, niet het verwachte succes opleverde.

De 32-jarige pianiste is tenslotte talentvol, bevlogen, muzikaal, aantrekkelijk, gevat, vol ideeën, nogal ambitieus, maar dat alles was dus niet genoeg voor sprankelende kijkcijfers.

Affaire

Zelfs een plotseling uitgelekte affaire met zanger Marco Borsato (dat was tien jaar geleden) zorgde niet voor de verwachte toeloop van kijkers. Vorige week waren dat er een dikke 200.000.

Jildou van der Bijl komt er achter dat het maken van een tv-programma iets anders is dan de productie van een maandblad. ,,Daar zitten wij ook mee. Moet het Net5-publiek wennen? Is het format niet goed? Is Iris niet bekend genoeg? Maar ja, je wilt ook nieuwe mensen lanceren. Hier nemen we ons verlies en leren we van.’

Misschien had Iris Hond een tv-programma moeten maken rond haar passie muziek en haar maatschappelijk werk in plaats van het platgetreden pad van de ‘dates’. Aanvankelijk was Fajah Lourens in beeld, zo stelt Fajah zelf, maar de vergoeding van €70.000 bleek onvoldoende.

Straat

Iris, die als 14-jarige op straat rondzwierf, zit echter bepaald niet bij de pakken neer. Ze is momenteel bezig met de voorbereidingen van een landelijke concertserie Home en ze gaat zelfs een boek schrijven. ,,Hiermee hoop ik heel veel mensen te mogen inspireren in het volgen van hun dromen”, trapte Iris bij de ondertekening van het contract bij uitgever Bruna een open deur open.

Stichting

Daarnaast heeft Iris Hond nog haar eigen stichting Music for Shelter/Iris Hond Foundation. De opbrengsten worden gebruikt voor tredens voor groepen in de samenleving die het moeilijk hebben, zoals ouderen, kankerpatiënten, gevangenen en asielzoekers.

Op de website van haar stichting met Anbi-status staat:

,,Music for Shelter heeft als doel om muziek te brengen naar mensen en plaatsen waar dat niet vanzelfsprekend is. Daarvoor organiseert het optredens van haar oprichter Iris Hond. Door haar verhaal en muziek kan de doelgroep zich gewaardeerd en gehoord voelen. De boodschap is dat er meer is dan de situatie waar ze in verkeren.”

,,Om deze optredens te bekostigen zamelt Music for Shelter de benodigde gelden in vanuit giften en sponsoring zonder winstoogmerk. De organisatie wordt geleid door vrijwilligers en Iris Hond besteedt met liefde haar tijd en talent aan de doelen van de stichting.”

Video

Bij de optredens gaat er altijd een cameraman mee die het optreden vastlegt en de pianiste legt dan uit waarom ze dit optreden zo graag wil doen. In de raad van advies van de stichting hebben zitting: Eric Scherder, Humberto Tan, Leo Blokhuis, Fred Matser en Simon Reinink.

Bij een van haar optredens voor slachtoffers van seksueel misbruik zegt Iris Hond dat ze zelf ook slachtoffer is en dat dit diepe sporen heeft achtergelaten. ,,Dat heeft veel aangericht. Ik heb altijd de muziek gehad om mij aan vast te houden”, aldus Hond.

,,Een plek die voor mij ook weer een stuk verwerking opwekte. Deze vrouwen snappen de schaamte, angst en de kracht die je nodig hebt om na moeilijke gebeurtenissen weer vrouw te durven zijn. Erg dankbaar dat ik hier kon en mocht spelen.”

https://www.instagram.com/p/B4CmBiRlJjv/

 

 

 

Tags

HUMBERTO TANIRIS HONDJILDOU VAN DER BIJLLEO BLOKHUISLINDA DE MOLMARCO BORSATO

Lees verder

Mis geen enkele winactie!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Facebook Twitter

DenD Partners

  • Dirk
  • Brookland
  • LAM jouw museum
  • Dirck