Ex-Tweede Kamerlid zingt de sterren van de hemel

Boris van der Ham
Door: Jos La Grande
01-10-2020

Bombastisch, power en rauw. Het doet je denken aan Ramses Shaffy. Dát is Opstaan, de debuutsingle van ex Tweede Kamerlid Boris van der Ham die vandaag het licht zag.

Tekst gaat verder onder advertentie
   

De D66’er, ooit verdwaald in de Tweede Kamer, heeft het op zijn heupen, want hij verrast met het ijzersterke liedje, dat naadloos aansluit bij het huidige tijdsgewricht. De waarheid is dat Opstaan niets met corona te maken heeft. Van der Ham schreef het zes jaar geleden tijdens een treinreis.

Reddeloos ten onder

Van der Ham neemt ons in ruim 5 minuten mee met teksten als ‘We gaan reddeloos ten onder’, tot en met ‘ons hoofd zit in een leeuwenbek, en hoop niet op een wereldwonder, nee aan alle kanten zijn we lek, en het wordt steeds erger…”

LEES OOK: Kerngezonde dochter voor Boris van der Ham.

Van der Ham heeft wel oplossing: ‘Laten we gaan huilen, huilen in een grote kring.’ En: ‘Mag ik nog zeggen wat ik vind, vind ik eigenlijk wat ik zeg?

Juweeltjes

Gelukkig loopt het allemaal goed af, zoals de titel ons ook beloofd. Het album van Van der Ham dat onderweg is (Niemand dan wij) zou wel eens meer van dit soort juweeltjes kunnen bevatten. Het toont aan dat Van der Ham bijna on-Nederlands veelzijdig is. Na de Toneelacademie, zijn Kamerlidmaatschap en het voorzitterschap van het Humanistisch Verbond heeft Van der Ham zijn plekje misschien wel voorgoed gevonden: op het toneel.

Dynamiek

De muziek klopt, dankzij een samenwerking met Sander Geboers, en ook de clip is beter dan wat we zien bij Tino Martin, die ook deze week zijn album met maar liefst 17 nieuwe nummers presenteerde. Prachtige beelden bij de Maasvlakte, afgewisseld in kleur en zwart-wit en creatief gesneden, maken het compleet.

Opstaan herinnert je aan de opzwepende dynamiek van wijlen Ramses Shaffy. En dat is een compliment.

Meer DenD