Gênant! Deze Nederlandse inzendingen kregen ooit 0 punten

Door: DitjesenDatjes
17-05-2019

Iedereen die meedoet aan het Eurovisie Songfestival hoopt natuurlijk met de winst naar huis te gaan. Maar de angst om op de laatste plaats te eindigen is voor sommigen misschien wel groter dan het verlangen om te winnen. Want wat is er nou gênanter dan kansloos verliezen? Helaas is het vijf keer gebeurd dat Nederland op de allerlaatste plek eindigde, waarvan twee keer ze zelfs helemaal geen punten kregen.

Tekst gaat verder onder advertentie
   

De Spelbrekers

‘Douze points’, hopen alle kandidaten op. Maar het duo ‘De Spelbrekers’ hoorde dat niet één keer in 1962. Het nummer ‘Katinka’, voor veel Nederlanders een echte klassieker’ viel internationaal totaal niet in de smaak. De andere landen vonden het zo’n slecht nummer, dat ze het duo allemaal 0 punten gaven.

Annie Palmen

Een jaar later overkwam Annie Palmen precies hetzelfde. Zij zong het nummer ‘Een Speeldoos’. Hoewel ze prachtig zong en de hele tijd in de camera lachte, ontving ze niet één punt.

De drie andere Nederlandse kandidaten die eindigen op de laatste plek waren Corry Brokken (1958, 1 punt), Ronnie Tober (1968, 1 punt) en de 3JS tijdens de halve finale (2011, 19 punten)

Thuiswedstrijd

Niet alleen vroeger, maar ook in deze tijd lopen de kandidaten kans om nul punten te krijgen. In 2015 overkwam het de Oostenrijkse inzending ‘The Makemakes’. Dat kwam voor iedereen als een verrassing, want het nummer leek te worden gewaardeerd. Wat het extra pijnlijk maakte, is dat het voor The Makemakes een thuiswedstrijd was. Het Eurovisie Songfestival werd toen in Oostenrijk georganiseerd. Gelukkig pakte de zanger van de band het niet zwaar op: ,,Met nul punten eindigen betekent niet dat je een slecht nummer had of een slechte zanger bent. Je had misschien het verkeerde kapsel, een politieke boodschap die niet goed viel of de visuals waren verschrikkelijk.”

Meer DenD