Grootste dierenvriend van Nederland Peter Koekebakker overleden

Peter Koekebakker
Door: Jos La Grande
31-03-2019

Elk dier in nood of het nu honden, paarden, zeemeeuwen, varkens of poezen waren: elk dier in nood kon onvoorwaardelijk op hem rekenen.

Tekst gaat verder onder advertentie
   

Peter Koekebakker, een van Nederlands grootste dierenvrienden, is vannacht in Zuid-Spanje overleden. De 58-jarige Nederlander startte 15 jaar geleden een opvang voor honden in het Zuid-Spaanse La Linea en zorgde ervoor dat de afgelopen jaren misschien wel tienduizenden honden van de dood zijn gered.

De honden, die werden gedumpt door de Spanjaarden of door mensen met een tweede huis, kregen een nieuw leven van Koekebakker in Nederland, Duitsland of Denemarken. Koekebakker knokte met alles wat in hem zat tegen dierenmishandeling, hondengevechten en stierenvechten. Met de plaatselijke politie aan zijn zijde bevrijdde hij honden die onder erbarmelijke omstandigheden in gevangenschap zaten.

Met een team van vrijwilligers bouwde hij in La Linea, vlakbij Gibraltar, de opvang met beide handen op. Toen hij als Rotterdammer neerstreek op de zandvlakte, was er helemaal niets behalve een dodingstation voor honden. Wie er nu gaat kijken ziet een geweldig geoutilleerde opvang waar maar liefst 600 honden in schone hokken kunnen verblijven, maar er waren ook nog andere gasten, van zeemeeuw tot varken in nood is er welkom.

Veel onbekende en bekende Nederlanders steunden het werk van Koekebakker. Onder andere Natasja Froger en Telegraaf-columnist Rob Hoogland zijn ambassadeur. Maar ook André Hazes en zijn vrouw steunden hem en Peter kon een beroep doen op enkele vermogende Nederlanders.

Tientallen Nederlanders kwamen spontaan naar La Linea om vrijwilligerswerk te doen, velen brachten voer voor de honden (soms een vrachtwagen vol) en anderen steunden zijn werk financieel. Met dat geld bouwde hij de opvang op. De stichting AnimalinNeed zorgde ervoor dat de honden, na een zorgvuldige procedure, een nieuw veilig thuis zouden krijgen.

Per vliegtuig gingen de viervoeters dan naar een nieuwe baas. Peter vervoerde de honden in zijn bus naar het vliegveld van Malaga of Jerez. De laatste twee jaar waren er transporten via de weg. De Telegraaf zetten tien jaar geleden een luchtbrug op in verband met Werelddierendag. In Nederland waren er reünies waar duizenden Nederlanders bijelkaar kwamen met hun honden om Koekebakker een hart onder de riem te steken en geld in te zamelen voor zijn werk.

Dag in dag uit had Koekebakker het aan de stok met mensen en instanties die inbreuk maakten op de rechten van dieren. Dat was zijn levenswerk. Duizenden dierenvrienden hebben inmiddels ontzet gereageerd op het overlijden van de dierenheld.

Peter had een groot hart voor dieren, maar hetzelfde hart werd hem fataal. De laatste weken in het ziekenhuis ging het achteruit en vannacht stopte zijn hart met kloppen.

BEELDEN VAN DE OPVANG VIJF JAAR GELEDEN:

https://youtu.be/-3FK-BdAnLY

IMPRESSIE VAN EEN REUNIE MET PETER KOEKEBAKKER:

Aandacht voor het overleden in de andere media:

LEES HIER

Bericht van zijn vrouw Madeleine:

 

Peter

LEES HIER DE REACTIES OP HET OVERLIJDEN VAN KOEKEBAKKER.

Meer DenD