Help je huisdier in de quarantaine tijd

Door: Lola van Leeuwen
30-05-2020

Door drs Eline Teygeler 
Tinley-gedragstherapeut voor dieren 

Tijdens de corona-crisis zijn we vaker thuis bij onze huisdieren. Voor veel honden en katten is deze extra aandacht gezellig, maar er zijn ook huisdieren die in deze periode van quarantaine stress ervaren. De afwijking van de normale gang van zaken en de drukte in huis maken de dagelijkse routines anders. 

Wist je dat honden en katten meer uren slaap nodig hebben dan wij? Tijdens de quarantaineperiode kan het zijn dat dieren meer drukte in huis ervaren en minder tijd voor rust hebben. Dit kan de kwaliteit van slaap beïnvloeden. Te weinig slaap zorgt voor prikkelbaarheid en slechter lichamelijk herstel, de balans tussen rust en activiteit is dus belangrijk.  

Het voordeel van vaker samenzijn is dat we ook meer kijken naar het gedrag van onze dieren gedurende de dag. Dit merken dierenartsen ook; zo komen er bijvoorbeeld meer katten bij de dierenarts vanwege blaas- en plasproblemen. Dit kan door stress komen, maar er zijn ook andere oorzaken die eerst uitgesloten moeten worden. Het voordeel van thuis zijn is dat problemen eerder opvallen en hulp ook sneller gezocht wordt bij dierenarts en/of gedragstherapeut. 

Bij honden is bekend dat ze het ‘alleen thuis leren zijn’ kunnen verleren na een periode waarin ze veel met de eigenaren thuis zijn, zoals een zwangerschapsperiode, periode van werkloosheid of de huidige corona-quarantaine. Verlatingsangst is met behulp van gedragstherapeut vaak te verhelpen, maar voorkomen van dit probleem is natuurlijk beter. 

Onze tips 

 
Routine 
Zowel voor onszelf als voor onze huisdieren is het belangrijk om zoveel mogelijk vaste volgordes of routines te blijven hanteren in ons dagritme. Tijdstippen van opstaan, eten geven, naar buiten gaan, spelen en knuffelen. We zijn nu vrijer in het bepalen wanneer we iets doen tijdens de dag. Maar hoe groter de veranderingen, hoe moeilijker het voor hond en kat is om zich aan te passen, voor nu én straks als iedereen weer aan het werk moet buitenshuis.  

Rust 
Elk dier heeft zijn uitlaatklep nodig in activiteiten zoals beweging en spel, maar rust is net zo belangrijk. Zorg dat je huisdier meerdere eigen plekken in huis heeft waar hij zich kan terugtrekken. Laat een slapende hond of kat met rust zodat hij niet gestoord wordt.  Onze huisdieren krijgen vaker aandacht en geknuffel van meerdere gezinsleden. Dit kan natuurlijk positief zijn, maar niet alle dieren houden hiervan. Het is dus belangrijk om goed te kijken en hun lichaamstaal te leren lezen.    

Alleen thuis 
Voorkom verlatingsangst bij je hond als je straks weer buitenshuis gaat werken. Onderhoud de training waarbij de hond gedurende deze corona-periode ook oefent met alleen achterblijven thuis. Ga juist boodschappen doen als de andere gezinsleden ook weggaan, zodat er niet altijd iemand thuis is bij de hond. Of spreek af met gezinsleden of je partner om even boven aan het werk gaan, zodat de hond nog wel gedeeltes van de dag het ‘alleen zijn’ oefent. 

Meer DenD