Hoe is het nu met… Laura Vlasblom

Laura Vlasblom
Door: Ditjes en Datjes
09-09-2016

Ze brak in de jaren tachtig door met de meidengroep Frizzle Sizzle en speelde in talloze musical- en theaterproducties. Nu richt Laura zich met succes op die andere passie in haar leven: mode.

 

Laura Vlasblom

 

Als jong meisje staat Laura Vlasblom (Drachten, 1968) al vroeg in de schijnwerpers wanneer ze samen met zusje Karin wordt geselecteerd voor het immens populaire VARA-kinderkoor Kinderen voor Kinderen. Wie in de jaren tachtig opgroeide kan het zich zeker herinneren: keurige jongens en meisjes, gekleed in vrolijke Oilily-kleding, zongen met een Gooische ‘r’ liedjes over onderwerpen waar een tiener zich in die tijd mee bezighield: spijbelen, verliefdheid, pesten. De tv-special gold als één van de hoogtepunten van het jaar en de langspeelplaat stond bij ieder kind bovenaan zijn verlanglijst voor Sinterklaas. Het is hier dat Laura en Karin bevriend raken met Mandy Huydts en Marjon Keller, twee meiden die net zulke zuivere zangstemmen hebben als de zusjes Vlasblom. Met z’n viertjes gaan ze verder onder de naam Sweet Society. Al snel worden ze ontdekt door het producentenduo Fluitsma en Van Tijn, dat ook de Dolly Dots in de artiestenstal heeft. De meidengroep wordt omgedoopt tot Frizzle Sizzle en scoort een hit met het nummer Alles heeft een ritme, waarmee ze een 13e plaats behaalt op het Eurovisie Songfestival in 1986. Geen geweldige score misschien, maar het liedje is enorm aanstekelijk en de meiden schrijven muziekgeschiedenis met hun optredens op blote voeten. Laura is dan 17 en kijkt met plezier terug op die periode in haar leven. Het nummer wordt nog steeds gedraaid en is een onderdeel geworden van het collectieve Hollandse geheugen.

 

Laura Vlasblom
Hollandse Hoogte

 

Liever solo

Na dat beroemde Songfestival-optreden scoort de groep nog een paar bescheiden hits. De vriendinnen slepen een Zilveren Harp in de wacht maar houden het in 1989 voor gezien. Laura kiest voor een solo-carrière in de muziek. Ze zet in de jaren negentig Ahoy op z’n kop in het voorprogramma van René Froger, is te zien in verschillende theaterproducties, treedt op met het orkest van de Koninklijke Luchtmacht en doet mee aan musicals als Tommy en Legally Blonde. Daarnaast leent ze haar warme, veelzijdige stem aan talloze radiojingles en de nasynchronisatie van Walt Disney-films. Op tv scoort ze hoge ogen met haar deelname aan Sterren dansen op het ijs (2006). Ook achter de schermen is Laura actief. Zo produceert ze voor diverse opdrachtgevers in binnen- en buitenland productpresentaties en spectaculaire shows vol zang, dans en special effects. Privé gaat het even wat minder wanneer haar man Bastiaan Ragas verliefd wordt op zijn tegenspeelster Tooske Breugem. Hun zoontje Sem is dan nog jong en de roddelbladen smullen ervan. Dat duurt gelukkig niet lang.

 

Laura Vlasblom
Hollandse Hoogte

 

Nu

Inmiddels ligt die tijd ver achter haar en leeft Laura in volledige harmonie met Tooske en Bastiaan, met wie ze het co-ouderschap over Sem deelt. Zelf hervindt ze ook weer de liefde: in 2008 trouwt ze de knappe ondernemer Michel Veenman, vader van vier kinderen. Natuurlijk vroegen we Laura of ze nog contact heeft met haar oude vriendinnen van Frizzle Sizzle. ‘Natuurlijk! Mijn zusje Karin woont inmiddels in Californië. Als zij in Nederland is proberen we altijd met z’n allen af te spreken, helemaal tijdens het Songfestival. Dan zitten we net als iedereen heel hard mee te gillen!’ Ook zakelijk gaat het Laura voor de wind, zeker nu ze naast haar werkzaamheden als zangeres, stemactrice en producente een eigen tassenlijn heeft gelanceerd. ‘Muziek en mode zijn altijd mijn twee grote passies geweest, dus in 2013 ben ik gestart met mijn leren tassenlijn Elvy. Na dertig jaar op het podium gestaan te hebben had ik behoefte aan wat nieuws. Ik wilde ondernemen.’ Ze is er zelf een beetje verbaasd over, maar de Elvy-tassen zijn een daverend succes en worden door het hele land verkocht, online en in de mooiste modewinkels. ‘Mijn tassen zijn een hit, zowel bij jongere meiden als bij vrouwen die ‘on the move’ zijn’, vertelt ze. ‘De modellen zijn echt perfect voor naar festivals, een dagje strand of een avondje uit.’ De Elvy-tassen zijn allemaal vernoemd naar Laura’s favoriete zangeressen, zoals Rihanna, Janis Joplin, Melissa Etheridge en Alanis Morissette. Met dergelijke grote namen kan het natuurlijk niet anders dan dat ook de tassen veel fans hebben.


Tekst: Ravianne van Vliet

Meer DenD