De huishoudbode: Emile gaat voor u lappen

Door: DitjesDatjes
22-02-2018

Het wassen van de ramen behoort tot de Top Tien van vervelende huishoudelijke karweitjes.  Loop maar eens door een woonwijk en ontdek heel wat vuile ramen. Hoe kun je de ramen het beste en snelste schoonmaken? Emile lapt de meeste trucjes aan zijn laars. 

Tekst gaat verder onder advertentie
   

Vaak verzucht mijn vrouw: ,,De ramen zijn zo vuil, ik weet er geen raad mee.” 

Nu moet u weten dat ons huis met bijgebouwen 278 raampjes telt (binnen- en buitenkant) en dat is belachelijk veel. Het komt ook omdat er heel veel kleine raampjes zijn.  

In de bijna zeventien jaar dat ik huishouddeskundige ben, heb ik vele tientallen tips ontvangen hoe je ramen het beste kunt lappen. Lezers gebruiken afwasmiddel, allesreiniger, schoonmaakazijn, spiritus, ammonia, glansspoelmiddel, autowas, soda, wasverzachter, een halve ui, oude kranten. U kunt ook de Kärcher Window Vac kopen. Dat is een trekker met afzuigfunctie. Voor kleine ramen vind ik dat niks.     

 Ik ga als volgt te werk: ik vul de emmer met heet water met een scheutje schoonmaakazijn.  Mijn vrouw zweert ook bij HG glazenwasser, maar dat is duurder. 

Ik gebruik in plaats van een spons een microvezeldoekje zodat ik ook de randen goed kan reinigen. Daarna een kleine trekker van het merk Unger. Die zijn in allerlei maten te koop. Het is een wisser met vervangbare wisserrubber. Het geheim is dat je de rubbers minstens elk jaar moet vervangen. Dit voorkomt strepen. De zachte rubbers kunt u op internet kopen vanaf ruim 2 euro. 

 

Theedoeken 

Ik trek van links naar rechts en van boven naar beneden. De hoekjes maak ik droog met een oude, katoenen theedoek want die drogen het beste.  Ik zweer bij het merk DDDDD (De Doek Die Direct Droogt), maar een ander merk kan natuurlijk ook. Een zeem vind ik onhandig. De trekker ook elke keer aan de theedoek droog maken. Met zoveel ramen, gebruik ik meerdere theedoeken. 
Zo simpel is het en ik heb nooit last van strepen, zolang je niet in de volle zon werkt. Wij gebruiken met zoveel ramen wel meerdere oude theedoeken die daarna in de wasmachine gaan. 


Winkel van de Maand 

Magazijn De Klomp in Groningen is al sinds 1932 een begrip door de verkoop van huishoudelijke artikelen met een knipoog naar vroeger. De naam slaat op de klompen, het product dat als eerste werd verkocht. Even leek het, dat de winkel dicht zou gaan, nadat de eigenaren Ineke en Philip Barlinckhof in 2015 om gezondheidsredenen moesten stoppen. 

Maar toen verscheen Annelies Barto en De Klomp was gered. De slogan luidt nog altijd: ,,Overal gezocht, bij De Klomp gekocht.” U kunt er terecht voor Marseillezeep, een ouderwetse mop, een zeepklopper of schoteldoek. Voorts de meest uiteenlopende borstelwaren, flessenwissers, radiatorwissers, emmers van plastic, emaille en zink. Allerlei soorten afwasborstels en de beroemde theedoeken van het merk DDDDD.  

Bij De Klomp kunt u ook aankloppen voor een linnenrek of houten kachelrekjes. Een poffertjespan, wafelijzer en waterketels. Maar ook de wonderpan waarmee u kunt bakken zonder oven en de echte, ouderwetse werkdoek is in trek. 

,,Jongeren vinden een aardappelbak erg leuk. Die kennen ze niet”, vertelt Annelies. De winkel begint nu een beetje te lopen, maar het is nog wel liefdewerk oud papier. ,,Veel mensen dachten dat de winkel voorgoed gesloten was”, zegt ze.   

Magazijn De Klomp, Spilsluizen 8 in Groningen. www.deklomp-groningen.nl Let op: maandag en dinsdag gesloten. 


Helpt ’t of helpt t niet 

Onlangs klopte ik een ouder iemand op zijn rug toen hij erg moest hoesten. Volgens mijn vrouw is dat helemaal niet goed. Daar moest ik aan denken toen ik een tip kreeg van W. Zandbergen om een bloedneus te stelpen. Hij schrijft: ,, Al generaties lang is in onze familie de volgende tip bekend: heeft u een bloedneus, zet dan een hoed of pet op je hoofd, bij voorkeur één van een ander persoon. Het helpt echt en direct!” 

 Andere mensen doen hun hoofd naar achteren in de verwachting dat de bloedneus sneller over is. Het bloed loopt echter naar de keel. Een koud, nat washandje in de nek leggen, helpt evenmin.  

 Een bloedneus ontstaat meestal spontaan. Of door hard te niezen of te neuspeuteren.  Kinderen, jonger dan tien jaar, zwangere vrouwen, sporters en 50-plussers lopen de meeste kans op een bloedneus. Als je een bloedneus hebt, moet je het hoofd lichtjes naar voren buigen. Knijp de neus daarna circa vijf tot tien minuten dicht, vlak onder het neusbeen.  Daarna zal de bloeding meestal gestopt zijn. Als de neus na tien minuten nog bloedt, moet u de huisarts bellen.  


 Tip van de Maand 

Nellie Vrolijk draagt graag blouses en truien met een wijde hals. Alleen glijden die vaak van een kledinghanger af. Nu heeft ze dikke elastieken die de postbodes gebruiken voor hun post. Het elastiek windt ze aan weerzijden van het kleerhangertje een paar keer om en de kleding glijdt er niet meer af. 

Ellen Simons gebruikte voor haar vuilnisemmertje op het toilet altijd gewone plasticzakjes.   

Toen ontdekte ze de poepzakjes voor de hond voor 1 euro. ,,Die zakjes doe ik nu in het vuilnisemmertje. Er zit ook nog een heerlijk geurtje aan en ze zijn zwart: ideaal.”  

 

Mevrouw van Elderen uit Nieuw-Vennep kreeg een tijdje geleden in haar mooie, witte tafellaken van damast twee lelijke, bruine vlekken van een nat theezakje. Dat is een buitengewoon vervelende vlek. ’s Avonds pakte ze een emmertje en vulde deze met water en een klein scheutje bleek. Alleen de punt met de vlekken doopte ze in het water en de volgende ochtend waren de vlekken verdwenen. Daarna het hele tafellaken gespoeld met schoon water. Mevrouw krijgt van mij de waardebon van 25 euro, maar pas wel op met chloor. Doe je er te veel in, dan krijgt u een bleekvlek die nooit meer verdwijnt. Zelf zou ik voor deze vlek heet water gebruiken met een scheutje Vanish oxi gel.   

 

Win een bon! 

Heeft u een geweldige tip? Mail naar [email protected] en maak kans op een waardebon 

van €25. Vergeet uw adresgegevens niet te vermelden. Al mijn tips vindt u op: www.huishoudbode.nl 

Meer DenD