Indrukwekkende uitvaart van de Queen

Vaarwel Elizabeth
Door: Jos La Grande
19-09-2022

Om precies 12.03 uur werd de kist van de overleden koningin Elizabeth de Westminister Abbey binnengedragen, met vlak daarachter haar vier treurende kinderen, koning Charles, prinses Anne, prins Edward en prins Andrew.

De kerk is gevuld met honderden hoogwaardigheidsbekleders en staatshoofden, onder wie prinses Beatrix, koning Willem-Alexander, en zijn vrouw Máxima. Allen treuren om de dood van de immens populaire koningin Elizabeth. De verwachting is dat miljarden mensen over de hele wereld de uitvaart via tv en internet live volgen.

Ontroering

Ook de immens lange rijen van wachtenden Britten, die de laatste eer wilden bewijzen aan Elizabeth, waren de laatste dagen meer dan indrukwekkend. Leden van de koninklijke familie hebben gezegd dat ze ontroerd zijn door de massale belangstelling.

uitvaart

Ademloos keken de gasten toe in de kerk hoe de kist van Elizabeth stapvoets naar het midden van de kerk, op een kruispunt, werd gedragen. Met haar kroon, de Imperial State Crown, op de kist. Daarop lag ook nog een laatste handgschreven boodschap van haar zoon Charles. ‘In loving and devoted memory. Charles R.’, stond op het briefje.

Davis Hoyle, de decaan van Westminster, dankte God voor het vele werk dat Elizabeth heeft gedaan. Hij riep op tot gebed voor de leden van de koninklijke familie en herdacht een ‘leven vol ontbaatzuchtige dienstbaarheid’.

De nieuwe premier van Groot-Brittannië, Liz Truss, las een bijbeltekst uit het boek van Johannes. Daarna werd de hymne The Lord’s my Sheperd, i’ll not want‘ gezongen. Dat lied werd ook gezongen tijdens de huwelijksinzegening van Elizabeth en prins Phillip Mountbatten in 1947.

Preek

Vervolgens was het de aartsbisschop van Canterbury Justin Welby die de preek uitsprak. Hij refereerde aan de bekende uitspraak van Elizabeth op haar 21e toen ze uitsprak dat ze haar leven zou wijden aan de Groot-Brittannië en het Gemenebest.

Na minuten stilte ter nagedachtenis aan Queen Elizabeth klonk het God Save the Queen imposant in de Westminister Abbey. Vervolgens werd er een processie gevormd om de baar van de overleden koningin de Westminister Abbey uit te dragen.

Een dramatisch moment in de geschiedenis van het Britse koninkrijk volgde. In het kielzog van de baar van Elizabeth, die 70 jaar op de troon zat en voor wie zo veel respect bestaat, liepen opnieuw de kinderen en de directe familie. De zware orgelklanken dreunden door de kerk ten afscheid.

Daarna volgde op de klanken van de rouwmars de tocht door Londen, waar honderdduizenden belangstellenden zich langs de route hadden opgsteld. Op Windsor Castle volgt een besloten dienst en daarna wordt de koningin bijgezet in de King George VI-Memorial Chapel. Dat deel van de koninklijke uitvaart blijft privé en wordt niet vastgelegd door de camera’s van de BBC.

Er ging ook nog wat mis…

Gedenkwaardige uitvaart

Persoonlijke brief van Charles voor zijn moeder Elizabeth op de kist.

Meer DenD