Mijn kat krabt in huis

|
Deel op Facebook Deel op Twitter Deel op WhatsApp
Van onze redactie

         

Katten krabben in huis om te markeren, om zich uit te rekken, om spanning af te reageren of om onze aandacht te trekken. 

Tot het natuurlijk gedrag van de kat behoort het markeren in de vorm van krabben aan horizontale of verticale voorwerpen op belangrijke punten op de doorgangsroute in het territorium. Door het afgeven van deze visuele en geurboodschap geeft hij zijn aanwezigheid aan. Hierdoor kunnen katten op afstand met elkaar communiceren zonder elkaar tegen te hoeven komen.  

Ook uw binnenshuislevende kat vertoont dit gedrag. Belangrijke te bekrabben locaties voor uw kat zijn waar hij het huis in en uit gaat, bij de overgang van de ene ruimte naar de andere ruimte en op belangrijke punten op de doorgangsroute in huis. Naast deurposten zijn tafels, stoelen, banken en vloerkleden (voor de horizontale krabber) vaak doelwit van uw kat.  

Katten krabben ook om zichzelf te verzorgen. Een soepel lichaam met scherpe nagels zijn belangrijke voorwaarden om te kunnen jagen en te overleven. De kat rekt zijn spieren door zich na het slapen uit te rekken tegen een verticaal object waarbij hij met zijn voorpootjes het object bekrabt. Veel beschadigingen treden zo op naast de slaapplek van uw kat. Tijdens het krabben kan een kat zich ook ontdoen van zijn nagelhoesjes. 

Behalve als communicatiemiddel van kat tot kat kan krabben ook ingezet worden als communicatie van kat tot mens. Zo krabben sommige katten aan meubels om onze aandacht te trekken, waarbij ze vaak naar hun eigenaar kijken. De kat geeft aan dat hij zich verveelt of naar buiten wil. 

                       


 

Tips 

MARKEERPLEK 

Bepaal de juiste plek van de krabvoorziening door te kijken vanaf welke kant uw kat het doelwit benadert. Zet dan net voor dit punt een krabpaal of krabmat als uw kat horizontaal krabt. Mogelijk moet u de bank iets verschuiven. Alternatieve krabmogelijkheden maakt u door de tafelpoten te omwikkelen met sisaltouw of door een stuk tapijt of een kokosmat tegen de muur te hangen. Er zijn ook goedkope kartonnen krabmatten te koop die prima voldoen.  

DUBBEZIJDIG PLAKBAND 

Maak de eerder gebruikte krabplek onaantrekkelijk door allereerst het beschadigde oppervlak te egaliseren: de rafels van de bank weg te werken dus. Vervolgens brengt u een aversief middel aan op het object. Dit kan zijn dubbelzijdig plakband, boenwas, aluminiumfolie of plastic folie. Dit is afhankelijk van het te beschermen object en van de afkeer van uw kat. Test daarom van te voren op een neutrale plek of het gekozen middel aversief werkt voor uw kat. 

KATTENLUIKJE 

Plaats (chip programmeerbare)kattenluikjes in buiten- en binnendeuren om te voorkomen dat uw kat met zijn krabgedrag aangeeft dat hij naar een andere ruimte wil. Als een kattenluikje geen optie is, bevestigt u stukken tapijt tegen de deur of de muur net naast de deur, afhankelijk van de plek waar de kat krabt. Daarmee voorkomt u in elk geval beschadigingen aan de deur/muur. Als ook dit niet mogelijk is, kunt u het horizontaal krabben aanmoedigen door hier een grote kokosmat te leggen. 

 


 

Tags

DIERENKATTENTINLEY

Lees verder

Mis geen enkele winactie!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Facebook Twitter

DenD Partners

  • Dirk
  • Brookland
  • LAM jouw museum
  • Dirck