Is mijn hond gestresst? 

Deel op Facebook Deel op Twitter Deel op WhatsApp
Van onze redactie

Door Carlian Brauckmann, Tinley-gedragstherapeut voor honden 

Iedere hond zal, net als een mens, af en toe stressvolle situaties meemaken. Een bezoek aan de dierenarts, een feestje thuis met veel vreemde mensen of  een hondensportwedstrijd. Ook opwinding is een vorm van stress. Dus wild spelen of uitgebreid balletjes gooien zorgt ook voor stress. Het lichaam maakt in het geval van stress zogenaamde stresshormonen aan die ervoor zorgen dat het lichaam klaar is voor actie, de hartslag gaat omhoog, de ademhaling versnelt en de spieren spannen zich aan.  

Als het goed is neemt na een korte tijd de stress weer af. De hond kan weer rustig worden, de stresshormonen worden afgebroken en het lichaam kan de balans herstellen. Het is belangrijk om te zorgen dat deze balans niet verstoord wordt. Ook bij honden kan chronische stress zorgen voor fysieke problemen zoals een verzwakt immuunsysteem. Het kan wel 48 uur duren voor deze hormonen het lichaam verlaten hebben. Je kunt je voorstellen dat een hond die iedere dag veel stress doormaakt geen tijd heeft om weer in balans te komen.  

Tijdens een training kan ook stress ontstaan. Een hond kan erg gespannen raken door de vreemde omgeving en al die vreemde honden in zijn buurt. Hij zal het moeilijk vinden om een nieuwe oefening aan te leren. Het is dan geen onwil van hem, maar zijn brein is dan met andere zaken bezig. Hij is niet in staat om zich te concentreren.  

Stresssignalen 

Hoe zie je dat een hond stress heeft? Er zijn veel verschillende stresssignalen zoals hijgen, tongelen, uitschudden of gapen. Dit is een seintje dat je hond iets moeilijk vindt. Zorg dat je hier rekening mee houdt in je training. De hond heeft de grens van zijn leervermogen bereikt of vindt de situatie spannend. Je kunt er dan voor kiezen om hem uit die situatie te halen, bijvoorbeeld door hem bij de dierenarts buiten te laten wachten in plaats van in de wachtkamer. 

Overprikkeld 

Sommige honden zijn snel overprikkeld. Je kunt hier rekening mee houden door ze op tijd rust te geven. Als je een heel druk weekend achter de rug hebt, je bent lekker met de hond naar strand geweest en hebt daarna nog even op een terrasje gezeten dan is je hond waarschijnlijk heel erg moe van alle prikkels. Sommige honden hebben dan langer nodig om volledig te herstellen.  Het is dan verstandig om de volgende dag voor rust te zorgen. 

 

Accepteren 

Een beetje stress hoort bij het leven. Een hond heeft dit ook nodig om te kunnen groeien. Het overwinnen van iets spannends maakt dat het zelfvertrouwen groeit en hij de volgende keer makkelijker met een moeilijke situatie om kan gaan. Zorg dat de situatie voor de hond wel te overwinnen is en help je hond door de situatie heen. Zo kun je samen groeien en de band tussen jullie versterken. Zo kan een beetje stress absoluut geen kwaad! 

Lees verder

Mis geen enkele winactie!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Facebook Twitter

DenD Partners

  • Dirk
  • Brookland
  • LAM jouw museum
  • Dirck