Jonge talenten klaar voor finale Concertgebouw Concours

Door: Jos La Grande
15-05-2019

Na de viering van het 10-jarig bestaan in 2018 was het Koninklijk Concertgebouw Concours klaar voor de volgende editie. Meer dan 229 talentvolle kinderen stuurden hun video in en afgelopen zaterdag stond een selectie van 16 deelnemers op het podium van de kleine zaal in het Concertgebouw.

Tekst gaat verder onder advertentie
   
Zenuwen gierden door de kelen van de deelnemers aan het concours toen ze streden voor een finaleplek. De jury oordeelde dat Julia Nefedov (piano, 11 jaar), Adriana Lisitskaya (piano, 10), Andrej van Brakel (cello, 13), Shaza Manla (ganun, 15), Fama Koning (cello, 13), Alexander Jansen(piano, 14), Rory Bleeker(marimba, 12) en Christiaan Blom (blokfluit, 8) op 16 juni meedoen aan de grote finale.
De jury staat onder voorzitterschap van Vincent de Kort, dirigent en bekend van het tv-programma Maestro. Andere leden zijn: Babette Labeij, de zangcoach van The Voice Kids,  Julia Philippens (violiste), Raaf Hekkema (saxofonist) en componist Thomas Beijer.

Dit jaar wordt de finale op 16 juni aanstaande gepresenteerd door rapper Willie Wartaal, die bekend is van De Jeugd van Tegenwoordig.

De 14-jarige Shaza Mania viel op met haar bijzondere instrument en talent. Ze woont nu in Nederland maar is geboren in Damascus. Op zevenjarige leeftijd begon ze in Egypte met lessen in het bespelen van de qanun bij de beroemde docent Saber Abdulsatar. Ze gaf al concerten in Egypte samen met haar zusje Jawa.

In 2015 kwam ze naar Nederland en won in 2017 de eerste prijs in de compositie-wedstrijd van het Nederlands Blazers Ensemble, In 2019 heeft Shaza met haar zusje tijdens het Koningsdagconcert voor de koning Willem-Alexander en koningin Máxima gespeeld.

Meer DenD