Kalm en taai: Naomi Watts

Door: DitjesDatjes
14-06-2016

In haar prijzenkast pronken meer dan veertig awards die zij met haar acteerwerk in de wacht sleepte. Maar Naomi Watts’ hoofdprijs is haar prachtige gezin met twee zoons, en als mooiste trofee verloofde Liev Schreiber.

 

Kalm en taai: Naomi Watts
Corbis

 

Als er één actrice is die haar succes te danken heeft aan haar geduld en ongekende doorzettingsvermogen, is het Naomi Watts. Al op achttienjarige leeftijd maakte ze haar debuut op het scherm, in de film For Love Alone. In de daaropvolgende jaren schreef ze flink wat rollen in films en televisieseries op haar naam, maar de grote doorbraak bleef uit. Vijftien lange jaren ploeterde ze onvermoeid door, en haar wilskracht werd beloond. Na haar indrukwekkende vertolking van Betty Elms in de psychologische thriller Mulholland Drive in 2001 kon niemand meer om haar heen. Kaskraker na kaskraker volgde, met als bekendste films de angstaanjagende horrorfilms The Ring (2002) en The Ring two (2005), 21 Grams (2003), de klassieker King Kong (2005) en The Impossible (2012), waarvoor ze nominaties voor een Academy Award en Golden Globe Award kreeg. In 2013 speelde ze Lady Di in de film Diana. Tegen de Britse krant Mail on Sunday zei ze hierover: ‘Ik heb lang getwijfeld of ik die rol moest aannemen. Ik vroeg me steeds af of ik het wel goed deed en of ze me haar zegen zou geven.’ Recent vertolkte Naomi nog rollen in Birdman (2014) en Demolition (2015).

 

Kalm en taai: Naomi Watts
Hollandse Hoogte

 

Verdriet

De actrice heeft haar doorzettingsvermogen niet van een vreemde. Ze had geen makkelijke jeugd maar haar moeder zette alles op alles om het leven voor Naomi en haar oudere broer zo aangenaam mogelijk te maken. Naomi zei hier later over in een interview: ‘Er was veel verdriet in mijn jeugd, maar er was nooit gebrek aan liefde.’ Grote stoorzender was haar vader, Peter Watts. Als roadmanager en geluidsman van de wereldberoemde band Pink Floyd leidde hij een leven vol rock & roll, wat resulteerde in de scheiding van Naomi’s ouders toen zij vier jaar oud was. Toen Peter Watts de band verliet, kwamen hij en Naomi’s moeder weer bij elkaar. Maar helaas volgde er geen ‘happily ever after’: twee jaar na hun verzoening – Naomi was pas 8 – overleed hij, hoogstwaarschijnlijk aan een overdosis heroïne. Op haar 14e emigreerde Naomi met haar moeder en broer naar Australië. Na het zien van de film Fame droomde ze ervan actrice te worden. Aangemoedigd door haar moeder – zelf werkzaam als styliste voor commercials en als kostuumontwerpster – nam ze acteerlessen. Bij de talloze audities die de jonge Naomi deed, raakte ze bevriend met Nicole Kidman, die haar later zou helpen bij het vinden van rollen. De eerste belangrijke stappen op het acteerpad waren gezet.

 

Kalm en taai: Naomi Watts
Hollandse Hoogte

 

Romances op de set

Zoals zo vaak gebeurt in de filmwereld, werd ook Naomi halsoverkop verliefd op een collega. Eerst sloeg ze regisseur Stephan Hopkins aan de haak. Later kreeg ze een relatie met de legendarische Heath Ledger, die onder andere bekend was van zijn rol in de veelbesproken film Brokeback Mountain en een onsterfelijke vertolking neerzette van The Joker in The Dark Night. Helaas bleek Heath zelf niet immuun voor de dood: vier jaar na het beëindigen van hun relatie stierf hij op 28-jarige leeftijd aan een fatale combinatie van medicijnen. Naomi zei over die periode samen: ‘Diep van binnen wisten we allebei dat het niet voor altijd zou zijn. Het was niet gemakkelijk om uit elkaar te gaan, maar het was wel dragelijk. We wisten dat het onvermijdelijk was. Hij was een geweldig acteur maar had nog zo veel meer kunnen laten zien. En het is een tragedie voor zijn dochtertje.’ Sinds lange tijd is Naomi steady met één man: haar verloofde en mede-acteur Liev Schreiber, met wie ze zoons Sasha (2007) en Sammy (2008) kreeg. Elf jaar geleden sloeg de vonk tussen de twee over bij een gala voor New Yorks Museum of Modern Art. De lovebirds speelden samen in drie films: Movie 43, The Painted Veil en The Bleeder. En hoewel Naomi Liev steevast roemt als rots in de branding in roerige tijden, geeft ze toe dat een relatie ook hard werken is. ‘Relaties zijn moeilijk, of je nu beroemd bent of niet. Ik ken niemand die niet aan zijn relatie hoeft te werken. Maar Liev is degelijk en complex, daar hou ik van. En hij is verschrikkelijk grappig. Je moet wel om hem lachen. We begrijpen elkaar gewoon heel goed.’


Tekst: Marieke van Seggelen

Meer DenD