Konijnen: stoer en sportief

Binkies zijn sprongen in de lucht.
Deel op Facebook Deel op Twitter Deel op WhatsApp
Van onze redactie

“Ook konijnen hebben behoefte aan een dagelijkse portie sport”

door Thera Kuper-Heij, gedragstherapeut voor dieren


Konijnen zijn gebouwd om te rennen en te springen en zullen dit gedrag ook gedurende hun hele leven dagelijks graag blijven ‘oefenen’. Dat houdt ze gezond, behendig en fit. Deze drang om te bewegen, te rennen en binkies te maken zien we ook terug bij onze huiskonijnen, maar dan moeten ze er wel de ruimte voor krijgen!

Konijnen zijn dieren die in het wild door roofdieren opgejaagd kunnen worden om als maaltijd te eindigen. Maar dat gaat niet zo gemakkelijk! Want konijnen zijn als prooidieren stoer en heel sportief. Ze kunnen vaak aan hun belager ontkomen door snelheid te maken met  onverwachte bewegingen. Ze rennen hard en zigzaggend en maken binkies. Binkies zijn sprongen in de lucht, met vlugge draaiingen, om vervolgens een andere kant op te rennen.

Huiskonijnen hebben ook behoefte aan deze dagelijkse portie ‘sport’. Daarom is het van belang dat ze een groot verblijf hebben, liefst met een grote ren of de mogelijkheid om dagelijks een paar uur los te lopen. Als konijnen oefenen zonder dat ze echt opgejaagd worden hebben ze ook veel plezier in een sprintje trekken en binkies maken. Dat is leuk om te zien! 

Ander natuurlijk gedrag is het op de achterpoten staan en alert rondkijken, dit noemen we een kegel. Op dat moment is de neus actief. Er wordt druk op en neer gewiebeld met de neusvleugels om alle geuren in de omgeving op te snuiven en te analyseren: een roofdier, een soortgenoot, of een lekker hapje misschien?

Tips van Tinley

Tip 1: schuilen

Naast een grote ren hebben konijnen specifieke wensen voor de inrichting. Een schuilplek zoals een afdakje, een hok of een huisje is noodzakelijk om zich veilig te voelen. Maar ook een krukje, een rieten mand, een tunnel, of een zelfgegraven hol kunnen fijne plekken zijn om droog te zitten of weg te kruipen. Voor konijnen is het fijn als er meerdere in- en uitgangen zijn.

Tip 2: verhogingen

Bij de inrichting van het verblijf kan gebruik worden gemaakt van verhogingen. Konijnen overzien graag alles. Bovendien snuiven ze dan geuren op die ze op de grond niet ruiken. Voor verhogingen kunnen krukjes en kistjes, planken en zandhopen dienst doen. Een goede optie is ook een schuilhuis op een hoge plek, waar konijnen in, onder, en op kunnen. Bovendien bespaart het ruimte. 

Tip 3: Ik ruik, ik ruik, wat jij niet ruikt

Konijnen vinden het heerlijk om naar eten te zoeken, dat is heel natuurlijk gedrag. Ze doen dat met hun neus. Het verstoppen van lekkere groenten en voer geeft konijnen een fijne bezigheid tegen verveling. Voer en groente kunnen in het verblijf verstopt worden, maar ook in een pluk hooi, onder zand, in kartonnen doosjes of als een geregen slinger dwars door het hok.

Tags

KONIJNENSPORTTINLEY

Lees verder

Mis geen enkele winactie!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Facebook Twitter

DenD Partners

  • Dirk
  • Brookland
  • LAM jouw museum
  • Dirck