Koningspaar werkt mee aan onderzoek zaak Poch

Door: Piet Hein
16-11-2021

Koning Willem-Alexander en koningin Máxima zijn bereid te getuigen tegenover de speciale commissie die onderzoek doet naar de gang van zaken rondom Julio Poch. Ook prinses Beatrix heeft haar medewerking toegezegd,

De Koning wil ook dat alle leden van zijn hofhouding meewerken aan het onderzoek

Dat blijkt uit een brief die is bijgevoegd in een brief die minister Grapperhaus van Justitie aan de Tweede Kamer heeft gestuurd.

De Kamer wil opheldering over de gang van zaken rond de arrestatie van de geboren Argentijn Julio Poch in. 2009. Poch werd er ten onrechte van verdacht betrokken te zijn geweest bij oorlogsmisdaden tijdens het militaire regime dat in de jaren zeventig in Argentinie huishield.

De zaak-Poch draait om de piloot Julio Poch, die verdacht werd van deelname aan de ‘dodenvluchten’ tijdens de Videla-dictatuur in Argentinië. Daarbij werden politieke tegenstanders vanuit vliegtuigen of helikopters in het water gegooid om ze te laten verdwijnen.

Toen Poch werd verdacht van betrokkenheid, was hij inmiddels Nederlands staatsburger en vloog hij voor Transavia. Tijdens de laatste vlucht voor zijn pensioen werd Poch dankzij Nederlandse informatie in Spanje gearresteerd en uitgeleverd aan Argentinië. Daar zat hij jaren in de cel voordat hij werd vrijgesproken omdat er geen bewijs tegen hem was.

De Kamer wil weten in hoeverre de Nederlandse overheid heeft geholpen bij de de uitlevering van Poch door Spanje. De verdenking is dat Nederland de Argentijnen getipt heeft.

Ook zijn er vragen gerezen of leden van het Koninklijk Huis wellicht betrokken zijn bij communicatie met de Argentijnen over deze kwestie.

In het rapport van de commissie-Machielse uit februari wordt de interventiepoging uitgebreid beschreven. Die vond plaats in in 2007, toen het onderzoek naar Poch nog bij weinigen bekend was (zijn arrestatie was in 2009).

Het ging om een telefoontje naar de Nederlandse vertegenwoordiger van Eurojust, een justitieel samenwerkingsverband van de EU. De vertegenwoordiger beschrijft dat hij werd gebeld door een Nederlandse vrouw die zei van het Kabinet van de Koningin te zijn. “Die overviel mij met de vraag in de trant van: ‘Die zaak tegen die Argentijnse piloot, is dat nou nodig?'”

Toen hij vroeg waarom ze dat wilde weten, zei de vrouw volgens hem: “Ja, het is zo pijnlijk voor Máxima.” Op de vraag of “Hare Majesteit” achter dit telefoontje zat, antwoordde de beller: “Nee, maar binnen onze groep hebben we daar zo eens over gepraat en dat leefde een beetje in de zin van ‘moet dat nou?'”

Het kabinet van de Koning heeft in een brief haar medewerking toegezegd bij dit onderzoek, dat wordt geleid door oud voorzitter van de SER en oud lid van de Eerste Kamer voor D66. Hij heeft belooft voor de zomer van 2022 zijn rapport op te leveren.

Meer DenD