Leren alleen blijven

Deel op Facebook Deel op Twitter Deel op WhatsApp
Hans Jacobs

Een hond is een sociaal dier, hij ziet graag dat de roedel bij elkaar blijft. Vanwege deze sociale aard is het voor een hond onnatuurlijk om alleen achter te blijven. Bijna alle honden kunnen leren om alleen te zijn, maar sommige honden hebben hier wel meer moeite mee. Het belangrijkste is om het alleen blijven zorgvuldig op te bouwen.

Voorkom dat uw hond in paniek raakt. Het opbouwen start in het begin met seconden en minuten. U laat de hond even alleen in een veilige ruimte. De hond mag dan best een lekker kluifje hebben. Kom nu terug voor de hond in de stress raakt. Dit herhaalt u net zolang tot de hond nauwelijks meer reageert op het weggaan en terugkomen. Als dit goed gaat bouwt u het op naar een aantal minuten. Wissel de tijden af. Dus 5 minuten, 10 minuten, 6 minuten enz. Zodra dit goed gaat kunt u even naar buiten gaan. Probeer te voorkomen dat de hond gaat blaffen of ander ongewenst gedrag gaat tonen. Doe dan weer een stap terug. Als deze fase eenmaal goed ingesleten is gaat het meestal snel. U kunt het nu per kwartier gaan opvoeren. Laat de hond goed uit voor hij alleen moet blijven. Zorg dat hij tot rust is gekomen voor u weggaat. Als alles zo rustig opgebouwd wordt heeft u later een hond die makkelijk een aantal uren alleen kan blijven. De duur van dit proces verschilt per hond.

Vertreksignaal

Een hond vindt het prettig om te weten waar hij aan toe is. Een duidelijk vertreksignaal kan dan helpen. Dit kan een woord zijn, bijvoorbeeld “baasje is zo terug”. Of u geeft hem iets lekkers waar hij even mee bezig is, bijvoorbeeld een kong of een hondenkoekje. Als u het goed aanleert wordt dit voor de hond een teken dat hij even alleen moet blijven maar dat u altijd weer terug komt. Voorspelbaarheid helpt de hond om vertrouwen te krijgen.

Valkuilen

Er zijn verschillende oorzaken waardoor het alleen blijven moeilijker kan gaan. Honden houden van routine en regelmaat zodat ze weten waar ze aan toe zijn. Vaak wordt in de vakantie deze routine doorbroken, de eigenaren zijn de hele dag thuis of de hond mag gezellig mee. Na de vakantie moet hij dan weer alleen blijven. Ook als er iemand ziek is geweest zie je vaak een terugval. Houd er rekening mee dat u het alleen blijven dan weer op moet bouwen.

Hulpmiddelen

Er zijn verschillende zaken die het leren alleen blijven kunnen ondersteunen. Voor honden die erg aan de baas hangen kan het helpen om een gedragen T-shirt in de hond zijn mand te leggen. Verder is er de Adaptil-verdamper, deze verspreidt rustgevende feromonen. Soms vinden honden het echt heel erg

moeilijk. Als een hond echte verlatingsangst heeft is het verstandig om een hondengedragstherapeut in te schakelen. Deze zal dan een passend stappenplan maken wat de kans vergroot dat het opgelost wordt.

Tags

ALLEENDENDDIERDIERENDITJES EN DATJESHOND

Lees verder

Mis geen enkele winactie!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Facebook Twitter

DenD Partners

  • Dirk
  • Brookland
  • LAM jouw museum
  • Dirck
  • micazu: Mijn huis, jouw vakantie