Leven als kat en hond

Leven als kat en hond|
Deel op Facebook Deel op Twitter Deel op WhatsApp
Van onze redactie

Een goede relatie tussen twee verschillende diersoorten is het makkelijkst op te bouwen wanneer de dieren elkaar op jonge leeftijd leren kennen. Volwassen dieren kunnen ook leren samenwonen, de kans hierop is het grootst als de introductie stapsgewijs verloopt.

Door Eline Teygeler
Tinley-gedragstherapeut voor dieren

We genieten het meest van de kat en hond die bij elkaar slapen, elkaar verzorgen of met elkaar spelen. Als er van twee kanten contactzoekende gedragingen zijn, kun je spreken van een vriendschap. In de meeste huishoudens waarin kat en hond goed met elkaar samenleven is vooral tolerantie, maar geen echte vriendschap. Er wordt wel eens aan elkaar gesnuffeld, maar voor de rest gaan ze ieder hun eigen gang. Deze vreedzame relatie is ook prima.

Vreedzaam samenleven

Helaas komt het ook voor dat hond en kat niet kunnen samenleven in één huis. Sinds de hond zijn intrede in huis heeft gedaan, leeft de kat dan bijvoorbeeld boven. Die situatie is vervelend voor de eigenaar, maar ook voor het welzijn van de kat.

Om vreedzaam samenleven te vergroten is de kennismaking belangrijk. Zorg ervoor dat ze eerst aan elkaars geur wennen en van elkaar gescheiden zijn, bijvoorbeeld door de woonkamerdeur te sluiten. Laat ze in sessies aan elkaar wennen, waarbij ze niet direct los samen zijn. Als ze de eerste keren in elkaars buurt zijn kan afleiden met lekkers zinvol zijn. Als beide dieren ontspannen zijn, geen angst, stress of agressie vertonen mogen ze langer in elkaars buurt en kan de afstand verkleind worden.

 

Eerste indruk

Wanneer de kat en hond meteen bij elkaar gezet worden, is de kans dat het onvriendelijk verloopt groot. De hond kan gaan blaffen of achter de kat aanrennen. De kat kan schrikken, vluchten of de hond aanvallen. Als dat gebeurt, is er een slechte eerste indruk. Zo’n eerste indruk kan niet meer overgedaan worden. De introductie start dan al met een achterstand. Voorkom dit door een stapsgewijze gewenning, dit vergroot de kans op vreedzaam samenleven.

Controle

Bij de introductie is het belangrijk dat de kat zelf het tempo kan bepalen in het benaderen van de hond. Daarbij is het belangrijk om controle te hebben over de hond, we willen immers voorkomen dat het fout gaat. In het begin kan de hond aangelijnd blijven en beloond worden voor rustig gedrag. Ook het geven van een kluif in de bench is een prima oefening. Het gebruik van een traphekje of hordeur zorgen voor veiligheid en controle tijdens de stapsgewijze introductie.

Hoge plekken

Zorg voor een katvriendelijke woonkamer; in de woonkamer moet de kat op hogere plekken kunnen zitten waar de hond niet bij kan. Een stevige klimpaal, toestemming om op de eettafel of keuken te zitten of plankjes aan de muur als uitkijkpost. Op deze manier zal de kat sneller in de woonkamer verblijven, zich veilig voelen en leren hond en kat sneller wennen aan elkaar.

Tags

HONDKATLEVENRUZIETINLEY

Lees verder

Mis geen enkele winactie!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Facebook Twitter

DenD Partners

  • Dirk
  • Brookland
  • LAM jouw museum
  • Dirck