Mijn hond heeft voerbaknijd!

|
Deel op Facebook Deel op Twitter Deel op WhatsApp
Van onze redactie

Onder wolven geldt dat wat je te pakken hebt van jou is. Hogergeplaatste wolven respecteren daarin hun lagere roedelgenoten. Het is zelfs zo, dat ondergeschikte wolven in opstand komen wanneer hogergeplaatste dieren hun voer willen afpakken. Dit gedrag is ook normaal voor onze huishonden.  

Door Peter Martens, Tinley-gedragstherapeut voor honden 

Als ze hun voer of bot niet zonder protest afgeven kunnen ze
gedrag laten zien, variërend van verstarren, sneller eten, grommen, lip optrekken en tanden laten zien tot uitvallen en zelfs bijten. Bij verstarren stopt de hond met eten terwijl er nog eten in zijn bak ligt. Zijn blik verstilt en kan naar schuin opzij gericht
 zijn. In tegenstelling tot verstarren kan de hond juist ook op het voer aanvallen en sneller gaan eten. Bij een uitval bijt de hond in de lucht zonder schade of verwonding. De hond wil zo alleen maar waarschuwen. Als hij wil echt wil bijten bereiken zijn tanden zeer waarschijnlijk je huid of kleren. Zelfs een bejaarde hond heeft een hogere reactiesnelheid dan een F16-piloot en die missen niet. Sommige honden zijn “zacht in de bek” en bijten zonder te verwonden. Anderen laten het niet bij een waarschuwing maar veroorzaken een bijtwond. Voerbaknijd is gelukkig goed te verhelpen. Een hondengedragstherapeut kan je helpen bij het maken van een goede analyse en kan je adviseren over een verantwoorde en veilige aanpak. 


  1. Jong geleerd 

Jong geleerd, is oud gedaan. Maak je hond van pup af aan vertrouwd met mensen rond zijn voerbak. Gooi bijvoorbeeld af en toe wat extra lekker voer in de voerbak zolang hij nog geen voerbaknijd heeft. Mensen bij de voerbak worden dan juist ‘goed nieuws’ in plaats van een bedreiging. 

  1. Ruilen zonder huilen 

Voorkomen is beter dan genezen. Wanneer je hond geen voerbaknijd heeft, kun je het proberen te voorkomen. Ruil daartoe de voerbak voor een extra traktatie die hij nog lekkerder vindt dan wat in de voerbak zit. Als hij het dat heerlijke extraatje op heeft, geef je de voerbak meteen terug. De hond wordt er beter van. Ruilen zonder huilen! 

  1. Kleine stapjes 

Oplossen van een bestaand probleem. Voerbaknijd kan gevaarlijk zijn, bijvoorbeeld als een hond zelfs een lege voerbak verdedigt met bijten. De hond kan dan het beste worden gevoerd op een plaats waar niemand zich met hem kan bemoeien. In kleine stapjes zul je de voerbaknijd moeten weg trainen al dan niet met behulp van een hondengedragstherapeut.


Onze hond heet….Guus!

“Volgende week wordt onze Guus 1 jaar. We wonen in de binnenstad maar hebben ook een seizoenplek in de duinen waar we vaak naar toe gaan. Natuurlijk gaat Guus dan ook mee. De autorit vindt hij afschuwelijk maar als we dichter bij het strand komen dan wordt’ ie heel blij. Onze plek is namelijk net iets meer van hem dan van ons. Na een stevige ochtendwandeling op het strand geniet hij de hele dag van het luieren buiten, zelfs als het regent. Hij ligt dan aan een lijn van 5 meter en bewaakt onze duinpan als geen ander. Hij is blij als er mensen langskomen en hij speelt met alle kinderen die hem kennen. Konijnen en fazanten, daar jaagt hij niet op. Het zijn zelfs zijn beste vrienden! Zo komt Guus zijn dagen bij de tent prima door. Totdat hij weer naar huis moet, weer die auto in. Toch is hij na elke vakantie ook blij met de bank en zijn eigen plek. Vooral de wandelingen in het centrum zijn favoriet, overal even wat geur achterlaten zodat iedere hond die dezelfde route loopt weet dat Guus weer thuis is!” 

Familie Mierlo-Huizinga uit Deventer 

Tags

DIERENHONDENNOVEMBERRUBRIEKTINLEY

Lees verder

Mis geen enkele winactie!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Facebook Twitter

DenD Partners

  • Dirk
  • Brookland
  • LAM jouw museum
  • Dirck