Mijn hond schrokt

Deel op Facebook Deel op Twitter Deel op WhatsApp
Tanja Brouwer

Heeft u een hond die binnen een minuut zijn eten op heeft? Kauwt uw hond niet op zijn eten, maar slikt hij het zo door? Dit gedrag kan verschillende oorzaken hebben en wat kan ik doen om hem  ‘normaal’ leren eten?

Marieke van der Burgt, Tinley-gedragstherapeut voor dieren

Er zijn rassen of type honden die sneller schrokken. Uit onderzoek blijkt bijvoorbeeld dat ruim 23 procent van alle labradors een deel mist van een gen dat ervoor zorgt dat hongergevoelens na verloop van tijd weer verdwijnen. Het ’altijd’ honger hebben zorgt ervoor dat ze snel hun eten naar binnen willen werken, zodat ze klaar staan voor de volgende portie.

Weinig afleiding en stimulans

Honden die te weinig gestimuleerd worden en weinig afleiding hebben, kunnen ook gaan schrokken. Het eten is dan een bijzonder moment van de dag geworden. Een andere oorzaak voor schrokken, is eten in groepsverband. Als honden dichtbij elkaar hun eten krijgen, kunnen ze leren dat ze snel moeten eten, omdat anders een ander er vandoor gaat met hun portie. Soms is dit al op jonge leeftijd geleerd, bijvoorbeeld wanneer een puppy moet ‘knokken’ voor zijn eten omdat er bijvoorbeeld maar één kleine bak eten wordt neergezet voor meerdere puppies.

Er zijn overigens ook medische problemen waardoor honden een hongergevoel krijgen en meer gaan schrokken. Laat daarom medische oorzaken uitsluiten door uw dierenarts.

Tip 1: Eens gegeven blijft gegeven

Soms speelt de eigenaar een rol, bijvoorbeeld als ze de bak van de hond steeds aanraken of weghalen tijdens het eten. Hierdoor kan de hond leren om zijn voer steeds sneller op te eten. Een hond die langere tijd op straat heeft geleefd en honger heeft gehad zal ook later nog snel zijn eten op willen eten. Het is dan een overlevingsstrategie geworden. Laat je hond daarom altijd met rust als hij staat te eten.

Tip 2: Antischrokbak

Zorg ook dat de grootte van de hond en de grootte van de brok op elkaar afgestemd is. Hoe kleiner de brok, hoe sneller hij het kan doorslikken. Hoe groter de brok, hoe meer uw hond moet kauwen. Bied het voer ook aan in een antischrokbak. Een dergelijke bak bevat opstaande stukken waardoor uw hond moeilijker bij de brokken komt. De hond moet de brokken stuk voor stuk uit de bak halen waardoor hij langer met het eten bezig is.

Tip 3: Eten als bezigheid

Er zijn ook allerlei zogenaamde voerpuzzels waarin je het voer kunt doen. Denk aan een Kong, een voerbal, een Wobbler. De hond moet dan met neus of poten duwen, iets open maken, voordat hij het voer op kan eten. Een hond kan zo wel een half uur bezig zijn met zijn eten. En het mooie van dit alles, uw hond vindt het nog leuk ook! Je kunt er ook een zoekspelletje van maken door de brokken in de tuin uit te strooien.

Tags

ETENHONDVOEDING

Lees verder

Mis geen enkele winactie!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Facebook Twitter

DenD Partners

  • Dirk
  • Brookland
  • LAM jouw museum
  • Dirck