Nederland op weg naar nationaal kabinet

Nationaal kabinet Rutte
Door: Jos La Grande
20-03-2020

Premier Rutte heeft met de voorgenomen benoeming van PvdA’er Martin van Rijn partijbelangen buitenspel gezet. Na het vertrek van VVD’er Bruno Bruins zou de VVD recht hebben op de ministerspost. Echter Rutte, de onbetwiste leider in zijn partij, koos echter voor ervaring en deskundigheid met Van Rijn.

De benoeming is tijdelijk en geldt voorlopig voor drie maanden.

PvdA’er Martin van Rijn volgt Bruno Bruins op als minister voor Medische Zorg. Van Rijn was in het vorige kabinet staatssecretaris van Volksgezondheid en geldt als zeer deskundig. Dat premier Rutte lid is van een partij die geen lid is van de coalitie vraagt voor deze functie is uitzonderlijk. Dat doe je alleen in tijden van crisis zoals nu. Van Rijn werd directeur van een aantal Haagse ziekenhuizen na zijn vertrek uit de politiek.

Tijdelijk

,,Martin van Rijn zal voor de duur van 3 maanden als tijdelijk minister voor Medische Zorg aantreden. Hij doet dit op verzoek van het kabinet en op persoonlijke titel. Hij heeft jarenlange ervaring in de zorg en kent het ministerie van VWS goed”, aldus Rutte, die nog benadrukte dat Van Rijn de klus doet ‘op persoonlijke titel’.

De premier werd kwaad op de verslaggever die vroeg of de Tweede Kamer wel blij is met Van Rijn: ,,Hou nou toch op, we moeten de coronacrisis oplossen met de beste mensen die we hebben.”

Kundig bestuurder

Minister Bruins kreeg nadat hij onwel werd tijdens een debat in de Tweede Kamer het advies om het rustiger aan te doen. Dat past niet bij een crisis van nu, vond Bruins, en hij stapte op.

Van Rijn wordt gezien als zeer kundig, transparant en open bestuurder en hij houdt niet van politieke spelletjes. Dat partijpolitiek geen rol speelt, bewijst ook deze voordracht van Van Rijn.

Corona Vandaag banner

Meer DenD

Privacy instellingen

DenD.nl neemt je privacy serieus en daarom kun je zelf instellen welke gegevens je tijdens het bezoek aan onze website achterlaat.

Privacy policy | Sluiten
Instellingen