Pieter Omtzigt op oorlogspad in CDA

Omtzigt op oorlogspad
Door: Jos La Grande
10-06-2021

Een vertrouwelijk memo van CDA-Kamerlid Pieter Omtzigt bestemd voor een intern onderzoek binnen het CDA naar de lijsttrekkersverkiezing legt een bom onder de partij.

Tekst gaat verder onder advertentie
   

Het blijkt dat Pieter Omtzigt, de man die momenteel ziek thuis zit en destijds in 2020 nipt verloor van de andere kandidaat Hugo de Jonge, intern zou zijn weggezet als ‘labiel, eikel, psychopaat etc”.

Woorden van deze strekking, die nog veel verder gaan, zouden in interne communicatie binnen het CDA zijn gebezigd. Het verlies bij de verkiezingen zou Omtzigt in kringen van de partij rechtstreeks worden aangerekend.

Omtzigt voelt zich bovendien misleid door de toenmalige CDA-voorzitter Rutger Ploum die aan hem het CDA-leiderschap beloofde als Hugo de Jonge zou wegvallen. Toen puntje bij paaltje kwam en De Jonge afhaakte, koos het CDA partijbestuur niet voor Omtzigt maar voor Wopke Hoekstra.

Vervolgens was er nog het ‘toneelstukje’ met Omtzigt op de stoep bij het huis van Hoekstra met een Telegraaf-fotograaf erbij. Omtzigt feliciteerde de nieuwe lijsttrekker van zijn partij.

Commissie-Spies

Het vertrouwelijk memo van Omtzigt voor de commissie-Speis die de lijsttrekkersverkiezing onderzoekt, is vanavond uitgelekt via De Limburger. Daarin zou staan dat Omtzigt zich in zijn eigen partij onveilig voelt en dat hij de onderliggende waarden van het CDA onvoldoende herkent in het handen van de partij.

Omtzigt haalt, volgens De Limburger, in het memo van 76 pagina’s keihard uit naar zijn partij. Zijn medestanders, die een plek op de kandidatenlijst wilden, zouden zijn tegengewerkt. Ze kregen een veel lagere plek vanwege hun goede contacten met Omtzigt.

Lekken

Omtzigt, die niet wil reageren op het lekken van het memo, zegt zich niet gewaardeerd te voelen in de partij, voelde zich dus onveilig en hij kreeg onvoldoende ruimte om discussies te voeren en invloed uit te oefenen.

De impact van het bericht is enorm binnen het CDA, waarvan de politieke leiding in handen is van Wopke Hoekstra. De minister van Financiën onderhandelt momenteel namens zijn fractie in de kabinetsformatie.

De voorzitter van het CDA stapte daags na het echec bij de verkiezingen van 17 maart op. Omtzigt zit in een burn out thuis voor in ieder geval drie maanden en wordt vervangen in de Tweede Kamer door een partijgenoot.

Reactie voorzitter

Interim-voorzitter Marnix van Rij van het CDA neemt “met kracht” afstand van scheldpartijen aan het adres van Kamerlid Pieter Omtzigt in appberichten die onderling verstuurd zouden zijn door leden van zijn partij. Hij noemt die passages in een serie tweets “CDA onwaardig”.

Meer DenD