Oud-deelnemers songfestival zijn woest

Oud deelnemers Songfestival
Deel op Facebook Deel op Twitter Deel op WhatsApp
Charlotte Wijnen

Het songfestival vindt plaats als ‘Fieldlab-event’, en dus zijn 70-plussers niet welkom. Oud-deelnemers van het songfestival zijn woest over hun verbanning van het evenement.

Een jaar lang verheugden de oud-deelnemers zich op het Eurovisie Songfestival. Toen de editie van vorig jaar werd afgelast, verzekerde de organisatie hen een stoel in Ahoy.

Roet in het eten

Maar de keuze om het liedjesfestijn als ‘Fieldlab-event’ plaats te laten vinden, gooit roet in het eten. De oud-deelnemers die al op leeftijd zijn, mogen namelijk niet komen. Hun stoeltje is vergeven aan mensen die niet in de risicogroep vallen.

Per show is er 3500 man publiek welkom. De oud-deelnemers die onder de zeventig jaar zijn, mogen wel komen, maar de rest niet. Daarnaast zijn mensen met een te hoog BMI ook niet welkom.

,,Ronduit belachelijk”, aldus Ben Cramer in De Telegraaf. Hij zong in 1973 voor ons land ‘De oude muzikant’. Inmiddels is Ben 74 jaar, en valt hij buiten de boot: ,,Toevallig pleegde ik laatst op eigen initiatief een telefoontje naar de organisatie en zei men: ‘Wij zijn het er ook niet mee eens. Maar het is niet anders.’ Ik wist niet wat ik hoorde. Mijn mond viel open van verbazing.”

Cramer begrijpt er helemaal niets van. ,,Wat wil deze maatregel eigenlijk zeggen? Dat ik straks niet meer mag winkelen of mijn auto mag voltanken omdat ik 74 ben? Wat is dat voor gezwets?”, klaagt hij in De Telegraaf. Hij is het er absoluut niet mee eens.

Ook Ronnie Tober is teleurgesteld. Hij zong in 1968 het nummer ‘Morgen’. ,,De 18e krijg ik mijn tweede prik en daarmee zag ik er erg naar uit om mijn collega’s weer te zien”, laat Tober in De Telegraaf weten. Hij vertelt dat hij een andere oplossing gehad zou hebben, maar dat de ‘big boys’ beslissen. ,,Daar moeten we ons bij neerleggen. Ze zien ons niet meer zitten, terwijl wij vroeger al het zware werk hebben gedaan.”

‘Belachelijke regeltjes’

Sjoukje Smit, die zelfs twee keer deelnam aan het songfestival, is van mening dat er een inschattingsfout is gemaakt. ,,Avro-Tros had het songfestival nooit als Fieldlab-evenement moeten aandragen, want nu zijn wij als ‘oudjes’ daar de dupe van.”

Sjoukje is woest, met haar 71 jaar valt ze er nét buiten. Ze vindt het maar ‘belachelijke regeltjes’. Wat haar betreft hadden alle mensen boven de zeventig jaar een aparte bubbel gevormd, al is het desnoods helemaal weggestopt op de achterste rij. ,,Ik heb me een jaar lang opgesloten, netjes afstand bewaard, handen gewassen en mondkapjes gedragen, maar daar word ik nu blijkbaar voor gestraft”, klaagt Smit in De Telegraaf.

Tags

AHOYEUROVISIE SONGFESTIVAL

Lees verder

Mis geen enkele winactie!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Facebook Twitter

DenD Partners

  • Dirk
  • Brookland
  • LAM jouw museum
  • Dirck