Oudste man (109) van Nederland overleden

Door: Tanja Brouwer
07-05-2020

Eelke Bakker is zondag 3 mei in bijzijn van zijn familie op 109-jarige leeftijd overleden. De man was vanaf 2017 de oudste man van Nederland en zelfs van de Benelux.

Tekst gaat verder onder advertentie
   

‘Oude opa’

De Dokkumer wordt door zijn familie op de herdenkingspagina voor Eelke omschreven als een ‘lieve zorgzame vader, schoonvader en fantastische (oude) opa’. Eelke werd geboren op 28 juli 1910 in Ballum op Ameland en verhuisde 54 jaar later naar Dokkum. Toch blijft het eiland al die tijd voor Eelke zijn ‘thuis’. ,,Ameland blijft in mijn hart zitten”, zei hij in 2017 tegen de Leeuwarder Courant.

Eelke was tot op het laatst actief. Zo woonde hij vorig jaar nog het zestigjarige huwelijksfeest van zijn dochter bij. Zelfredzaamheid vond de man altijd erg belangrijk. Zo weigerde hij een hoortoestel te dragen en heeft hij ook nooit een stok of rolstoel gebruikt. De enige hulp die hij kreeg was van de thuiszorg.

Volgens Eelke zelf is het geheim van zijn leeftijd ‘Hard werken en vroeg op bed’.

De omroep RT NOF, de streekoproep van Noardeast-Fryslân en Dantumadiel was aanwezig op de 109e verjaardag van Eelke. Bekijk hieronder de video.

Meer DenD