Parijs, meer dan de Eiffeltoren

|Parijs
Deel op Facebook Deel op Twitter Deel op WhatsApp
Van onze redactie

De stad van de liefde is zo mooi in dit seizoen. En de metropool verandert elke dag, dus waarom voor standaard sightseeing gaan? Speciaal voor iedereen die de Eiffeltoren al gezien heeft.

 

 

Er zijn in de lichtstad zoveel prachtige musea te bezoeken, zoals Musée d’Orsay. Voor moderne kunst kun je terecht bij het bekende Centre Pompidou. Maar wat dacht je van Musée Jacquemart-André? Dit gebouw was ooit een villa van enthousiaste kunstverzamelaars. Nu hangen er topwerken van grote kunstenaars uit de 18e eeuw en Italiaanse Renaissancetijd. Het is een kleine museum met veel charme. Probeer hier ook een plekje te bemachtigen voor de lunch (het is er vaak druk). De barokke theesalon is het bezoek zeker waard. Niet ver van dit museum vind je Musée de l’Orangerie, waar het beroemde kunstwerk de Waterlelies van Claude Monet hangt. Dit is met recht een attractie te noemen: het werk is acht doeken lang en beslaat maar liefst twee zalen. Fans van de stroming symbolisme en kunstenaar Gustave Moreau moeten zeker even een kijkje nemen in zijn voormalige woonhuis en atelier, waar nu Musée National Gustave Moreau is gevestigd. Binnen hangen alle wanden vol met indrukwekkende schilderijen, tekeningen en aquarellen.

 

Parijs, meer dan de Eiffeltoren
Hollandse Hoogte

 

Shop till you drop

In de decembermaand kan menig toerist weer genieten van de prachtige etalages in de grote warenhuizen als Galeries Lafayette of Le Printemps. Maar de echte shopaholic weet precies in welke wijk je eigenlijk moet zijn: in Le Marais. In een heel ver verleden was dit een moerasgebied. Na de eerste bebouwing, rond 1300, liet de adel er prachtige herenhuizen bouwen. Ook Place des Voges, volgens inwoners het mooiste plein van Parijs, werd toen aangelegd. In Le Marais vind je originele winkels waaronder veel vintage-zaken en hippe conceptstores. Niet langs of aan een boulevard, maar vaak charmant verborgen op een binnenplaats of in een nauwe steeg. Zoals Merci, een conceptstore met een typische rode Cinquecento voor de deur. Laat je verrassen door het uitgebreide aanbod. De lunch is niet te versmaden bij het Used Book Café dat bij Merci hoort, maar verwacht niet meer dan soep en gegrilde boterhammen. Bonton is ook indrukwekkend: een drie verdiepingen tellend kinderparadijs. Hier vind je alles: van meubels en kleding tot accessoires en speelgoed. Uiteraard is ook een (kinder)kapper! Uitgeshopt? Strijk dan neer bij Chez Janou, waar je niet alleen heerlijk eet maar ook kunt genieten van een glaasje Franse pastis. De liefhebber kan kiezen uit tachtig soorten.

 

Parijs, meer dan de Eiffeltoren
Hollandse Hoogte

 

Kijk je ogen uit

Rive Gauche, de linkeroever van de Seine, is het culturele hart van de stad. De wijk Montparnasse ademt nog de sfeer van de 20e eeuw, toen menig schrijver en kunstenaar zich hier settelde. Die typische ambiance kun je natuurlijk opdoen in een van de kleine café’s, maar een wandeling door het park Luxembourg heeft nagenoeg hetzelfde effect. Lokale bewoners komen hier overdag graag spelen, luieren of schilderen. Kleine kinderen laten hun zeilbootjes in de vijver voor het paleis varen, de oudere garde speelt in de zomer jeu de boules of petanque in de schaduw. Neem de snelste lift van Europa en ga voor de Tour Montparnasse. In 38 seconden sta je op de top van het 56 etage tellende monument en heb je een fantastisch uitzicht over Parijs. Je kunt, op een heldere dag, maar liefst veertig kilometer ver kijken. Aanrader in deze wijk: het rariteitenkabinet van winkel Deyrolle is uniek. Hier vind je oude vitrines vol opgezette dieren, vlinders, schelpen en oude schoolplaten. De dieren zijn allemaal te koop. Voor liefhebbers een walhalla.

 

Parijs, meer dan de Eiffeltoren
Hollandse Hoogte

 

Heilig hart

De Byzantijnse basiliek Le Sacre-Coeur is een toeristische trekpleister. Maar ken je het verhaal achter de kerk? Ze werd gebouwd ter ere van het heilige hart, om vergiffenis te vragen voor al het bloedvergieten tijden de Frans-Duitse oorlog. Later zijn hier mooie films opgenomen als Le Fabuleux Destin d’Amélie Poulain. Probeer door alle andere toeristen heen te kijken. Als je alle trappen bestijgt, ook langs de opdringerige verkopers, heb je uiteindelijk een wonderlijk uitzicht over Parijs. Wie z’n romantische hart verder wil ophalen loopt een rondje om de kerk. Daar speelt Presteej: drie mannen die ooit begonnen als straatmuzikanten en inmiddels behoorlijk aan de weg timmeren. Ze scoren de ene vrolijke hit na de andere maar blijven het straatleven trouw. Elke ochtend, behalve op woensdag, verzamelt zich een trouwe schare fans aan de zijkant van de basiliek voor een liveconcert. Als deze muziek geen glimlach op je gezicht tovert, dan heeft Parijs je niet in het hart geraakt.


Tekst: Maaike Olde Olthof

Tags

DROOMREISFRANKRIJKPARIJSREISREIZENSEINE

Lees verder

Mis geen enkele winactie!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Facebook Twitter

DenD Partners

  • Dirk
  • Brookland
  • LAM jouw museum
  • Dirck