Pechtold op sneakers hamert meer dan een ton bij elkaar

Pechtold

Bij de allereerste editie van de Yvonne van Gennip Talentenfonds-avond zat de lounge van het AZ-stadion bomvol met topsporters. Met uitzicht op de ravage in het stadion in Alkmaar hield voormalig D66-voorman Alexander Pechtold het hoofd echter koel.

Meer dan een ton was de opbrengst, waarvan jonge sporters hun dromen waar kunnen maken. Pechtold, in het verleden professioneel veilingmeester, nam behendig de hamer ter hand. Met als gevolg dat de 17 items, waarvan een dagtrip met een onderzeeër voor vier personen maar liefst 10.000 euro opbracht.

Het gemiddeld aantal topsporters was deze avond hoog. Dat komt natuurlijk ook dat Yvonne van Gennip, de voormalig Olympisch schaatskampioene, als een magneet werkt op sporters en zakenlui. Een paar namen: Ard Schenk uiteraard, Jan Lammers, Dennis van der Geest, Hein Vergeer, Rudi Lubbers, Marianne Timmer, Yep Kramer en zo gaat het nog een tijdje door.

De avond begon met een hilarische sportquiz, die werd geleid door sportcommentator Andy Houtkamp en de geestige Peter Heerschop, er was live-muziek en uiteraard de veiling met Alexander Pechtold. Doorgaans is dit laatste onderdeel vaak het meest vervelend, want met een drammerige veilingmeester is het slecht kersen eten.

In het geval van Pechtold beslist niet. De man was volledig bevrijd van de politieke sores, hoewel hij inmiddels de nieuwbouw van het Binnenhof moet begeleiden.

Pechtold was gevraagd door ondernemersvoorman Hans Biesheuvel om dit veilingklusje op te knappen. Hij deed het met verve. Op sneakers. Dat was trouwens wel een minpunt van de avond en dat geldt ook voor vele andere organisatoren van society-evenementen: wees duidelijk met de dresscode!!!

In dit geval stond er ‘feestelijk’ op de uitnodiging, maar draag wel sneakers werd eraan toegevoegd…

Wat is ‘feestelijk’? Black tie of een business suit? Wat dragen de dames? In het lang of mag kort ook? Totale verwarring.

In dit geval bleek dat zo ongeveer alles wat geoorloofd. Van jeans tot en met een maatpak.

Aan het eind van de avond werd al snel duidelijk dat de opbrengst (€105.250) de stoutste verwachtingen overtrof. Voor Yvonne van Gennip was er iets anders veel belangrijker. ,,Het gaat erom dat u een leuke avond hebt gehad en u er volgend jaar opnieuw bij wil zijn”, was haar boodschap voor de honderden gasten, onder wie augurkenkoning Oos Kesbeke.

Overigens bleek bij de uitslag van de sportquiz dat de tafel van Van Gennip ook het meeste verstand had van sport. De gisse tagelgenoten van Yvonne werden onbedreigd eerste en ze mochten in een mooie witte badjas de eerste prijs in ontvangst nemen.

Een leuke avond dus, daar in Alkmaar. Er was een al compassie met de jonge sporters, die aan alle tafels aanzaten, en met gastheer AZ. Want niemand gunt de voetbalclub, getroffen door domme pech, en de supporters deze onheil.

 

AZ

Pechtold