Rik geeft kijkje achter de schermen: ‘WIDM is net een sekte’

WIDM
Door: Tanja Brouwer
14-03-2020

Als voormalig Molloot én deelnemer was Rik van de Westelaken erg vereerd dat hij de vrijgevallen plek van presentator Art Rooijakkers mocht opvullen. Vol enthousiasme ging Rik dan ook aan de slag als gezicht van zijn favoriete spelprogramma. Nu de finale van de huidige reeks naderbij komt, spreekt DenD Rik, die een heel bijzondere vriendschap met een oud-kandidate onthult!

Brainstorm jij als presentator mee als het gaat om het bedenken van kandidaten of spellen? Of is dat juist iets dat zich buiten jou om afspeelt?

,,We hebben een heel ervaren redactie, die goed in staat is om geweldige opdrachten te bedenken. Maar ik ben de enige van het team die weet hoe het is om kandidaat te zijn. Dus ik kan ze soms inzichten verschaffen in de hersenspinsels van een kandidaat. Ik mag meepraten over alle opdrachten, laat weten hoe ‘goed’ ik ze vind en soms test ik een opdracht of probeer ik te voorspellen wat de kandidaten zullen doen. Dat is heel handig voor de redactie, ook al heb ik niet altijd gelijk, haha!”

Tekst gaat verder onder advertentie
   

Voordat je zelf werd gevraagd voor WIDM, was je zelf Molloot. Heb je wel eens gehad dat je van meet af aan de Mol had ontmaskerd?

,,Nee, nog nooit. Wel dat naarmate het seizoen vordert, de Mol langzaam duidelijk wordt. Maar meestal zit ik er compleet naast. Als kijker zie je vaak, wat je wilt zien. En je hebt gewoon kandidaten die zo leuk zijn, dat je stiekem hoopt dat ze de Mol zijn en lang in het spel blijven. Ik hoorde pas de term ‘Wens-mol’, de perfecte term!”

In de Vlaamse variant van het programma (De Mol) is achteraf te zien hoe de programmamakers overleggen met de Mol om hem of haar te helpen de boel te ontregelen. Zou dat ook niet leuk zijn voor Nederland?

,,Wie weet…”, zegt Rik diplomatiek.

Heb je aan WIDM tot nu toe vriendschappen overgehouden?

,,Ik heb aan WIDM in elk geval een heel goede vriendin overgehouden: Marlijn Weerdenburg (ze presenteert samen met Rop Verheijen Moltalk, red.). Wij stonden samen in de finale. Maar er is intussen ook een hele Mol-familie ontstaan: de crew en collega’s met wie je zo intensief het programma mag maken, heel tof. En dan heb je nog alle oud-kandidaten die allemaal dat ene bijzondere avontuur hebben meegemaakt, dat schept toch een band. Sommige mensen vergelijken het met een studentenvereniging of sekte haha. Dat gaat wat ver, maar er is zeker sprake van een unieke ervaring die je allemaal deelt!”

Meer DenD