RTL Boulevard niet welkom bij fotomoment koninklijk huis

Marc van der Linden
Door: Lies Jansen
23-01-2020

RTL Boulevard is komende maand februari niet welkom bij het jaarlijkse fotomoment van het koninklijk huis. Het zal gaan om het fotomoment in Lech, waar de koninklijke familie ieder jaar te vinden is voor wintersportvakantie. Volgens de Rijksvoorlichtingsdienst heeft RTL Boulevard de mediacode geschonden. Marc van der Linden is woest: ,,Waar haalt de Rijksvoorlichtingsdienst het recht vandaag?!”

Sanctie voor RTL Boulevard

De Rijksvoorlichtingsdienst heeft dit jaar geen uitnodiging gestuurd naar RTL Boulevard voor het jaarlijkse ‘Lech’ fotomoment. Het is een sanctie op de fout die RTL Boulevard heeft gemaakt. Zo liet RTL Boulevard in een aflevering vorige maand een Instagramfoto zien van de Koninklijke Schouwburg in Den Haag. De Schouwburg publiceerde op Instagram een foto, waarop de kerstmusical te zien was waaraan Amalia meedeed. Omdat Boulevard niet aanwezig mocht zijn bij dit moment, maar toch het onderwerp wilde behandelen lieten ze de Instagramfoto kort in de uitzending zien.

‘Inbreuk op de persoonlijke levenssfeer van de koning’

Een stap die volgens de Rijksvoorlichtingsdienst niet genomen had mogen worden: ,,Ook de leden van het Koninklijk Huis hebben recht om zich onbespied te wanen tijdens dergelijke privéomstandigheden. Het tonen van de beeldopname is onzes inziens een inbreuk op de persoonlijke levenssfeer van de koning en zijn gezin.”

‘Een flinke sanctie’

Royaltydeskundige en hoofdredacteur van de bladen Weekend en Royalty, Marc van der Linden reageert boos en verbaasd: ,,Zij brengen het naar buiten en wij laten het ook zien. En dan komt er een sanctie voor het programma, dat voor de rest nog nooit iets fout heeft gedaan. Een flinke sanctie.”

‘Mark Rutte moet de koning hierop aanspreken’

Marc is niet alleen boos op de Rijksvoorlichtingsdienst: ,,Waar haalt de RVD het recht vandaan om dat zelf te bepalen en niet bijvoorbeeld via de rechter te laten gaan?” Hij vindt namelijk ook dat Mark Rutte wel een gesprek mag beginnen bij de koning hierover. Marc zou graag zien dat de minister-president het volgende aangeeft: ,,U leeft in een land waar de monarchie door de media zeer netjes wordt behandeld. U woont niet in Engeland waar paparazzi-fotografen overal camera’s ophangen. Het gaat hier rustig, jullie krijgen goede pers.”

Meer DenD