Rutte waarschuwt: gedraag je, anders terug naar lockdown

Corona Vandaag
Door: Jos La Grande
28-05-2020

MEDISCH

RIVM: Aantal overledenen: +15. Aantal opnames: +7. Aantal besmettingen: +190. Aantal bezette IC-bedden: 189 (+1). 

Tekst gaat verder onder advertentie
   

Laatste cijfers WHO wereldwijd: Aantal corona-besmettingen: 5.491.678. Aantal doden: 349.190. Coronavirus in 217 landen. (WHO).

‘Na corona blijven de longklachten’. Mogelijk blijvend letsel aan de longen van coronapatiënten: longinhoud kan minder worden (kortademigheid) en de zuurstofopname is in ernstige gevallen slechter. Aldus Van den Toorn, vz van de  Nederlandse Vereniging van Artsen voor Longziekten en Tuberculose (NVALT). Van de 1200 coronapatiënten die na een opname levend de intensive care verlieten ging ‘vrijwel 100 procent met restschade naar huis’. (AD)

‘Jonge mantelzorger heeft het zwaar’. Speciale campagne gericht op jongeren: 25% mantelzorgers heeft behoefte aan professionele hulp. Volgens het Nederlands Centrum Jeugdgezondheid blijkt dat 450.000 kinderen en jongeren wonen met een langdurig zieke huisgenoot. (Telegraaf)

De Jonge (VWS) wil mogelijk eerder dan 15 juli meer bezoekers in verpleegtehuizen. ‘Het gaat stap voor stap’. Aldus de minister die wijst op de kwetsbaarheid van de ouderen. (NOS)

Groothertog Henri van Luxemburg gaat langs bij stadreinigingsdienst.

Eerste versie corona-app is klaar. De makers van de app hebben een ontwerp op de ontwikkelaarsplatforms Github en Figma geplaatst. In juni wordt de  app naar verwachting getest. (Telegraaf)

Virologen steunen Duitse topviroloog Drosten, die onder vuur ligt van Duitse krant Bild. Marion Koopmans: ‘We steunen hem en keren ons tegen manipulatieve interviews die leiden tot verkeerde interpretaties van de wetenschap in de media.’ (Twitter)


NIEUWS  EN ACHTERGRONDEN

Timmermans tegen Rutte: ‘Wijs EU-herstelfonds niet meteen af’. Vice-vz Europese Commissie wijst erop dat Nederland kan profiteren als Spanje, Italië etc. er weer bovenop komen. In de Tweede Kamer leven grote bezwaren. ‘We zijn tegen een transferunie, eigen EU-belastingen, te hoge lasten voor Nederland of eurobonds’, aldus VVD-Kamerlid Mulder. Van de €750 mld is €500 mld een gift.  (Nieuwsuur, AD, Telegraaf))

Kabinet geeft toe: sportscholen, sauna’s en casino’s kunnen mogelijk al op 1 juli open ipv 1 september. Maar wel gekoppeld aan voorwaarden (advies over veiligheid in fitnesscentra) en een zware waarschuwing. Als de coronacijfers de komende 4 weken oplopen dan zal uitstel tot uitstel worden besloten in de 3e week van juni. Rutte legt verantwoordelijkheid bij het gedrag van de bevolking. (NOS, Telegraaf, etc.)

Eigenaren sportscholen en sauna’s verheugd. ‘Het virus wordt niet overgedragen door transpireren”, aldus woordvoerder Keizer van de Vereniging van Nederlandse Sauna en Wellnessbedrijven. (Telegraaf)

Arie Boomsma
Sportscholen mogen onder voorwaarden open per 1 juli aanstaande. Kabinet zwicht voor druk. Eerder was de datum bepaald op 1 september.

Klemmend oproep kabinet-Rutte: stel je vakantie uit. Nederlanders kunnen alleen naar landen waar eenzelfde soort corona-aanpak is als hier en de situatie niet slechter is. ‘We kunnen ons echt geen risico veroorloven. We hebben het virus net een beetje onder controle.’ Aldus Rutte. Volgende week definitief besluit. (NOS)

Abattoir van VION Apeldoorn tijdelijk op slot. Medewerkers werden vervoerd in volgepakte busjes. VION zet 50 touringcars in naar slachterijen. Bij het bijgelegen vakantiepark, waar arbeidsmigranten verblijven, stromen annuleringen van vakantiegangers binnen. (NOS, AD)

VION onder het vergrootglas. Vertrouwen in bedrijf is geschaad. Na oezeggingen op waarschuwingen van oa min. Schouten (Landbouw) zorgde het bedrijf niet voor alternatief vervoer. Werknemers zijn verplicht getest. Arbeidsmigranten zijn bang om zich ziek te melden uit angst hun baan te verliezen. (Volkskrant)

VION

Column Özcan Akyol over corona in abattoirs: ‘Arbeiders uit Oost-Europese landen worden bij ons als beesten behandeld. Ze slapen in veel te kleine kamers, reizen hutjemutje in overvolle bussen en staan op elkaar gepakt in fabriekshallen, en dat allemaal tegen een povere vergoeding. (…) Zijn broze mensenlevens minder waard dan een gezond financieel stelstel? Je zou hopen van niet. Maar de wanpraktijken in de slachthuizen bewijzen andermaal dat het in de praktijk vaak nét iets anders ligt.’ (AD)

Coronaregels per 1 juni zijn een doolhof: ‘Knappe jongen die het weet’. Vanaf 1 juni geen maximum meer aan bezoek thuis (maar wel 1,5 meter), terrasregels, maar duo’s wel binnen 1,5 meter, verbod op samenkomsten buiten verdwijnt, maar geen evenementen, ouders ophalen (die geen een huishouden vormen) met de auto mag niet, mondkapjes in OV verplicht, maar wie met professionele rondloopt, riskeert boete van €95. Etc. (AD)

PvdA’ers: Min. Van Rijn (medische Zorg) moet stoppen. PvdA-leider Asscher in debat met kabinet met de handen op de gebonden vanwege PvdA’er in kabinet. Afgesproken periode ministerschap was 3 maanden. Bewindsman heeft nog niet nagedacht over verlenging. (Telegraaf)

Tweede Kamer stelt coronaboetes ter discussie. Advies aan overtreders: teken beroep aan en laat OM en rechters hiernaar kijken. (Volkskrant).


MEDICIJNEN

Medicijn Remdesivir van het Amerikaanse bedrijf Gilead komt in een volgende onderzoeks/testfase: alle patiënten krijgen nu remdesivir. Onderzoekers combineren in onderzoek het middel met reumaremmer baricitinib. In 2018 werd dat medicijn toegelaten om reumatoïde artritis te behandelen (NBC).

Gilead

ECONOMIE

Kabinet komt oppositie en vakbonden (deels) tegemoet: Ontslagboete blijft voor massaontslagen toch bestaan. Bedrijven die meer dan 20 mensen ontslaan en geen akkoord hebben met de vakbonden krijgen een boete van 5% van het totale subsidiebedrag. De duur wordt van de 2esteunronde verlengd: van 3 naar 4 maanden. Vandaag presentatie verwacht. (Telegraaf, NOS, etc.)

Kwart van MKB die recht had op subsidie €4000 heeft een aanvraag ingediend en het geld gekregen. Dat meldt het CBS. Totaal 198.000 aanvragen en €751 mln. steun. Dat meldt de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO). Van alle horeca deed 87% een beroep op de regeling. (NOS)

Pool- en snookercafés op 1 juni weer open, behalve in Zeeland. Veiligheidsregio ziet deze bedrijven als ‘een binnensportlokatie. Consequentie hiervan is dat de Zeeuwse bedrijven tot 1 september dicht moeten blijven. Vandaag overleg in Zeeland. (NOS)

‘Als bowlingcentra dicht moeten blijven, zal driekwart omvallen’. Bowlingondernemers vinden dat ze onterecht als binnensport worden aangemerkt. ‘Hijgende sporters kom je bij bowlingcentra niet tegen’. Aldus vz Van Dijk van brancheorganisatie NVB. Aangesloten bedrijven hebben vergaande beschermingsmaatregelen genomen (o.a. kuchschermen) en doen beroep op Tweede Kamer om 1 juni open te kunnen. ‘70% van de omzet is horeca gerelateerd’. (FD)

Producent Stage stelt musicals Tina, Anastasia en Lazarus uit. Het is niet rendabel tot maart 2021 vanwege evenementenregels kabinet. ‘Dit heeft zo veel impact voor onze 600 medewerkers, die kunnen komend jaar niets.’ Aldus directeur Verlinde. (Op1)

Zzp’ers hekelen aangescherpte steunregeling. 400.000 zzp’ers ontvangen na 1 juli geen steun meer vanwege de invoering van een partnertoets. Volgens CBS heeft eenderde van de 1,3 miljoen Nederlandse zzp’ers een partner heeft met een vast inkomen. (Telegraaf)

Vakantie wordt een luxeproduct. Aldus Postma, lector scenarioplanning bij de NHL Stenden Hogeschool. Verwachting: vakanties dichter bij huis en minder korte vakanties door het jaar heen. (NOS). ‘Het toerisme is ziek. Het moet echt anders’, aldus hoogleraar Toerisme Van der Borg. (NRC)


BUITENLAND

VS passeren 100.000 doden door coronavirus. In NYC in totaal 30.000. President Trump wil zsm terug naar het ‘oude normaal’. Hij noemt tegenstrever Joe Biden, die met mondkapje zich maandag in het openbaar vertoonde, een ‘fool’. Overigens is het dragen van mondbescherming een van de adviezen van zijn regering. Zijn vrouw Melania droeg er een in het presidentiële vliegtuig. (NBC, CNN, etc)

Nieuwe piek in Zuid-Korea: 79 nieuwe besmettingen. Dat is de hoogste dagrapportage in 53 dagen. Dat kwam onder meer door een uitbraak in een distributiecentrum. (BBC)

De lockdown in Moskou is verlengd tot en met 14 juni. Vanaf 31 mei volgen er zeer lichte versoepelingen. Zo mogen 65-plussers en kinderen naar buiten om een luchtje te scheppen. Horeca, kappers en culturele instellingen moeten gesloten blijven. (NOS)


COMMENTAREN KRANTEN

De Telegraaf: De strikte regels die zijn afgekondigd, zullen worden gehandhaafd, zo is de boodschap vanuit Apeldoorn. Een terechte boodschap want de corona-uitbraak neemt in kracht af maar is niet voorbij.

AD: Noodfonds: hoeveel is echt nodig. Ook Nederland zal water bij de wijn moeten doen. Maar dan wel op basis van een doordacht plan en niet op basis van bangmakerij en retoriek.

NRC: Wanneer speelt Rutte eindelijk open kaart met de Nederlanders en zegt hij hun hoeveel geld hun land aan het lidmaatschap van de euro verdient?

Meer DenD