Speculaties na vertrek Thieme uit Tweede Kamer

Marianne Thieme
Door: Jos La Grande
29-09-2019

Marianne Thieme stopt als fractievoorzitter en partijleider van de Partij voor de Dieren. Dat is zojuist bekend geworden.

Tekst gaat verder onder advertentie
   

Over de reden van haar vertrek wordt echter gespeculeerd. Vorig jaar oktober stopte ze al een paar maanden als Kamerlid vanwege ziekte. Wat voor ziekte ze toen heeft gehad, is nooit bekendgemaakt. In januari van dit jaar keerde ze weer terug in het parlement.

Bij de laatste Prinsjesdag glorieerde ze nog in een prachtige, zwarte jurk met opdrukken van insecten en spinnen.

Opvolging

Volgens Thieme is haar vertrek gepland. ,,Ik heb besloten dat een goed moment is om het sokje over te dragen zodat er kan worden gewerkt aan mijn opvolging”, aldus het boegbeeld van de partij.

Harde hand

Binnen haar partij rommelt het echter ook. Thieme regeert met harde hand, terwijl ze overigens er vaak niet eens was vanwege verplichtingen buiten de deur. Overal in de wereld werd ze gevraagd om uit te leggen waarom de Partij voor de Dieren zo succesvol is in ons land en dat leidde dat de dagelijkse leiding van de fractie in handen leek van Esther Ouwehand.

In de zomervakantie stapte bovendien nog een lid van haar fractie op uit onvrede met de stijl van leiding geven door dezelfde Thieme.

Merel van Kooten, die uit de partij werd gezet, reageerde vernietigend over de werkwijze van haar politieke ‘baas’. Toen ze net bevallen was en het even moeilijk had en twee weken rust wilde nemen, kreeg ze te horen dat ze zich maar vier maanden ziek moest melden en er dus vervanging kon worden gezocht.

Scheiding

Een vaak gehoord verwijt is dat de partij voor de Dieren er wél voor dieren is, maar niet voor mensen. Thieme is lid van zevendedagsadventisten. Volgens haar waren Adam en Eva ook vegetariëers, maar zijn ze na de zondeval pas vlees gaan eten.

Eerder was Thieme getrouwd met Jaap Korteweg (tot 2017), die bekend is van De Vegetarische Slager. Onlangs werd bekend dat Thieme een relatie heeft het sociaal georgraaf Ewald Engelen.

 

Meer DenD