Vraag Saskia Belleman zorgt voor emoties bij Jeroen Pauw

JEROEN PAUW
Door: Jos La Grande
15-07-2021

Het was aan de eind van de uitzending van een speciale OP1 als Saskia Belleman aan Jeroen Pauw vraagt wat hij het meest gaat missen nu Peter de Vries er niet meer is.

Pauw kan op dat moment, op de avond dat de vermoorde misdaadverslaggever op alle Nederlandse zenders wordt herdacht, zijn emotie even niet meer de baas.

Het antwoord op de simpele vraag van de rechtbank-verslaggeefster van De Telegraaf blijft de talkshowhost niet schuldig: ,,Ik denk zijn eerlijkheid”, antwoordt Pauw uiteindelijk.

Geschiedenis

Jeroen Pauw heeft een lange geschiedenis met Peter R. als gast in zijn talkshows. De Vries was zeker 150 te gast aan tafel. ,,Hij kon zo ontzettend eerlijk over zichzelf zijn. Je kon zien als hij verdrietig was of dat het goed met hem ging. Dan zag je iets van de emoties terug.”

Er zijn talloze voorbeelden van dat De Vries een hoofdrol opeiste in de shows, zoals destijds in een discussie met cabaretier Freek de Jonge die het werk van De Vries ‘een tragedie’ noemde of die keer dat Joran van der Sloot vlak na de uitzending een glas wijn naar De Vries gooide.

Lichtgewicht

Op1 heeft goed begrepen dat Jeroen Pauw deze avond van stal moest worden gehaald. De lichtgewicht-duo’s van de dagelijkse uitzendingen zijn een maatje te klein voor een gedenkwaardige tv-avond, op de dag dat bekend werd dat Peter R. de Vries is overleden.

Deze avond had Pauw onder meer de advocaten Peter Plasman en Gerald Roethof aan tafel, maar ook Peter Wiegmink wiens broer het slachtoffer was in de Posbankmoord.

Pauw sloot de uitzending af met een gedicht van Bertus Aafjes dat ingelijst staat op het bureau van Peter R. de Vries.

Muurbloem

Er zijn vele wegen, maar de juiste weg is de weg ertegen,

Niet de weg eronder, dat is onderkruiperij,

Niet de weg erover, dat is pluimstrijkerij,

Maar de weg ertegen, tegen alle wegen in,

en dat is van de wijsheid nog maar het begin.

Lees ook de persoonlijke in memoriam:

Bij de dood van Peter R.: ‘Hij had het patent op rechtvaardigheid’

Meer DenD