Waarom wordt de Mallorca-zaak tóch in Nederland behandeld?

Mallorca-zaak|
Deel op Facebook Deel op Twitter Deel op WhatsApp
Charlotte Wijnen

Een opvallende wending in de Mallorca-zaak. De vriendengroep die wordt verdacht van de dodelijke mishandeling van Carlo Heuvelman, wordt tóch in Nederland berecht. Maar waarom?

Opvallende wending

Het Openbaar Ministerie heeft gisteren bekendgemaakt dat de Mallorca-zaak in Nederland behandeld wordt. Een opvallende wending, omdat het OM eerder zei niet te verwachten dat dat gaat gebeuren.

De 27-jarige Carlo Heuvelman werd twee weken geleden op de boulevard van Mallorca slachtoffer van zinloos geweld. Hij werd door een groep Nederlanders tegen zijn hoofd geschopt en geslagen, met de dood als gevolg.

OM verandert van toon

Meteen na de ernstige daad vluchtte de groep terug naar Nederland, om uit handen van Spaanse justitie te blijven. De advocaat van één van de verdachten pleitte ervoor om de zaak in Nederland te behandelen, meldde De Volkskrant. Het OM verklaarde vorige week daar niets voor te voelen. ,,Het is niet zo dat Nederlanders zich op vakantie kunnen misdragen en hier worden berecht. De rechtsorde is in het buitenland geschokt, dus die moet ook daar worden hersteld.”

LEES OOK ONZE ANALYSE: Waarom beroofden barbaren de 27-jarige Carlo van het leven?

Maar nu ineens wordt de zaak tóch in Nederland behandeld. Het OM stelt nu ineens dat ‘het heel gebruikelijk is dat wij de zaak overnemen. Het gaat om een Nederlands slachtoffer en Nederlandse verdachten’.

‘De logica ontbreekt!’

Dat het OM zó van toon is veranderd, is vreemd. Pieter van Vollenhoven spreekt zijn ergernissen op Twitter uit. ,,Gooise vriendengroep voorkomt uitlevering en wordt in Nederland berecht, Spaans OM draagt stukken over. Eerlijk gezegd ontbreekt hier de logica! Hals over kop vertrekken na zo’n gebeurtenis, dat roept al vele vraagtekens op. Ook de gewijzigde houding vh OM!”, schrijft hij.

De verdachten

Twaalf van de dertien verdachte relschoppers waren na de mishandeling al halsoverkop in het vliegtuig terug naar Nederland gestapt, vlak voordat de Spaanse politie ze kon oppakken. Eén jongen was achtergebleven om de sleutels van het huurhuis in te leveren. Hij werd wel opgepakt, maar leek er weinig mee te maken te hebben. Dus werd hij weer vrijgelaten.

De Spaanse politie had tot zover bekend, negen van de twaalf jongeren in beeld als verdachten. Het gaat om jonge jongens van vermoedelijk 18 tot en met 20 jaar afkomstig uit Hilversum en Bussum.

Youtuber Yvonne Coldeweijer kreeg meerdere berichtjes van mensen uit het Gooi die de verdachten persoonlijk schijnen te kennen. Er wordt een lijstje met haar gedeeld waar vermoedelijk de namen van de verdachten opstaan.

Tags

CARLO HEUVELMANMALLORCAOPENBAAR MINISTERIEPIETER VAN VOLLENHOVEN

Lees verder

Mis geen enkele winactie!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Facebook Twitter

DenD Partners

  • Dirk
  • Brookland
  • LAM jouw museum
  • Dirck