Wandelen met je hond vanuit een ander perspectief 

Door: DitjesDatjes
21-05-2019

Door hondengedragstherapeut Joke Sauerbreij 

Tekst gaat verder onder advertentie
   

Wandelen met de hond is iets wat tot onze alledaagse bezigheden behoort. Per eigenaar verschillen de beweegredenen om met de hond te gaan wandelen. Meestal is zo’n uitje afhankelijk van de tijd die de eigenaar heeft en hieraan wil besteden. Welk doel is er nog meer?  

De ene persoon wil de hond alleen zijn behoefte laten doen en zo snel mogelijk weer terug naar huis. Een ander wil wellicht een lange wandeling maken of een paar kilometer rennen met zijn hond. Of is het een moment om sociale contacten op te doen? Waarschijnlijk heeft u een bepaald type hond gekocht wat past bij de activiteiten die u met de hond wil doen. 

Het is interessant om eens te kijken of de hond de wandeling wel leuk genoeg vindt. U kunt zich het volgende afvragen: Wil uw hond wel mee naar buiten? Is hij nog enthousiast tijdens de wandeling? Luistert hij goed tijdens de wandeling? Loopt hij mee of gaat hij steeds stil staan of op de grond liggen? Heeft hij genoeg bewegingsvrijheid om zijn soorteigen hondengedragingen te kunnen doen? 

Om de mogelijkheden en behoeftes van de hond te bepalen is het van belang om met het volgende rekening te houden: 

  1. gezondheid, pijn enlichamelijke klachten;
  2. leeftijd;
  3. bouw enhet type hond; 
  4. karakter;
  5. werkeigenschappen (zierasomschrijving en voorkeursgedrag van de individuele hond). 

3 Tips: 

 Andere route 

Loop eens een andere route waarbij de hond wat meer bewegingsvrijheid heeft. Laat de hond een gedeelte los of aan een langere lijn lopen. De hond kan nieuwe geuren verkennen. Het snuffelen tijdens een wandeling is vaak erg interessant voor een hond. Deze geuren geven de hond veel informatie. Laat de hond de geuren in zich opnemen door even stil te blijven staan als de hond aan het snuffelen is. Wissel hierbij van tempo, laat de hond eens het tempo bepalen. 

Hond mag bepalen 

Het is wat anders om de hond de richting van de wandeling te laten bepalen. Kijk wat uw hond doet en welke kant hij kiest. Dit kan ervoor zorgen dat u meer inzicht krijgt in hetgeen de hond leuk vindt om te doenLaat uw hond dan gewoon even lekker hond zijn door hem bijvoorbeeld te laten graven, rennen, zwemmen of rollen.  

Samen 

De wandeling kunt u als een ontspannen moment samen met uw hond beschouwen. Lekker samen erop uit. Uw hoofd leeg maken en de zorgen van de dag even vergeten. Richt uw aandacht op de hond en op jullie samen zijn. Ga samen een spelletje doen, balansoefeningen, zwemmen of hardlopen. Wisselende wandelingen met verschillende uitdagingen zorgen voor meer plezier voor u en de hond! 

Meer DenD