Wat vindt u van de Quooker?

Deel op Facebook Deel op Twitter Deel op WhatsApp
Hans Jacobs

Dampend succes

Nu, 2,5 jaar geleden, ging de ultieme wens van mijn vrouw in vervulling: er kwam een nieuwe keuken met een Quooker. Toen alles keurig netjes was geïnstalleerd, kwam Quooker met een model met een uittrekslang. Hebben wij weer.

Ware ik vrijgezel, dan kwam er nooit een Quooker in de keuken. Ik vind het alleen functioneel bij het zetten van een kopje thee maar daarmee verdwijnt ook de romantiek van de gezellige theepot, het liefst met theemuts. En ik ben helemaal geen theeleut.

Maar ik heb thuis niets te vertellen en mijn vrouw vindt de Quooker fan-tas-tisch.

Waarom? Om eten sneller gaar te krijgen. Zoals pasta, aardappelen, asperges en andere groentes.

Een Quooker is ook ideaal om een kruik te vullen, tomaten te ontvellen, filterkoffie te zetten, instantsoep te maken, speentjes te steriliseren en pannen schoon te maken. Maar al die dingen doen we niet en toch hebben we een Quooker.

Het bedrijf uit Ridderkerk voert enorm veel reclame op de televisie om haar product onder de aandacht te brengen. Je hebt nu zelfs koel bruisend en gefilterd water. Je kunt ook alles combineren. Een mengkraan voor warm en koud water, een kraan voor kokend water en dan gecombineerd met een zogeheten cube voor koel bruisend en gefilterd water. Ik vind het wel een prachtige Nederlandse vinding wat in 1970 begon toen de Rotterdamse natuurkundige en Engelandvaarder Henri Peteri bij Unilever werkte en een presentatie gaf over instant soep. Hij dacht: als je die meteen zou kunnen oplossen in kokend heet water… Hij begon in zijn kelder te experimenteren en in 1992 verscheen de eerste Quooker. Nu worden er 110.000 stuks per jaar geproduceerd en in negen landen verkocht. Peteri heeft het eerste succes nog meegemaakt. Hij stierf in 2007. Ben ik dan iemand die te krenterig is om iets moois te kopen? Welnee, toen onze keuken net werd opgeleverd, kwam Bora met kookveldafzuiging. Dus geen afzuigkap meer. Zo mooi maar tussen de 2 en 4.000 euro en dat is even slikken. Ik stel een extra waardebon van 25 euro beschikbaar voor het nuttigste product in huis en waarom. Dat mag van alles zijn en hoeft niet per se duur te zijn. Schrijf s.v.p. een leuk verhaaltje.

Winkel van de maand

Boerhaave: Nostalgie in mieterse stad

De mieterse universiteitsstad Leiden heeft twee heel bijzondere drogisterijen en beide zijn hofleverancier. Bik&Bik aan de Doezastraat en Boerhaave aan de Haarlemmerstraat in hartje Leiden.

Boerhaave bestaat al 112 jaar en werd bekend toen Kluuk Walenkamp in de oorlog de hand vroeg van mede-eigenaresse Greet Broerse. Ze trouwden en zoon Har (67) nam de winkel in 1982 over. Hij staat nog ’s middags in de zaak en zijn zoon Pim de hele dag. Hij zegt: ,,We zijn met recht een familiezaak. Onze winkel ademt de sfeer van vroeger uit. De potten met kruiden, bereidingsmiddelen en vitaminen staan nog steeds opgestapeld tot aan het plafond.”

Pal naast Boerhaave is een vestiging van de grootste drogisterijketen van het land gevestigd. Kan Boerhaave daardoor overleven?

Pim zegt: ,,Ik denk dat wij veel meer kennis hebben van producten. En wij hebben een ander assortiment en vaak betere producten. Wij hebben ons gespecialiseerd in vitamines, mineralen, supplementen, homeopathie, maar ook spullen om bier en wijn te maken.”

Pim geeft een vette knipoog en zegt: ,,Onze paracetamol is zelfs goedkoper dan bij buurman Kruidvat.”

Boerhaave verkoopt merken die je niet snel elders zult tegenkomen. Zoals Brillantine, Fresh Up, Lifebuoy zeep, Maja zeep, Old Spice en 4711 en Superspoel. Dat zijn keelpijntabletjes die vroeger Superol heette.

Drogisterij Boerhaave
Haarlemmerstraat 68
Leiden
071-51 20 784
drogisterijboerhaave.nl

Tips van de maand

Citroensap

Vieze geurtjes in uw magnetron. Isabel de Cock zet een bakje met daarin een beetje citroensap in de magnetron en laat dit op vol vermogen een minuutje draaien. Geurtjes weg.

Oplosmiddel

Theo Beentjes gebruikt voor het afweken van behang geen stoomapparaat. Hij maakt een puntje behang los met een plamuurmes en daarna kun je meteen grote stukken er af trekken.

Dan doet hij een oplosmiddel verdund in een plantenspuit en spuit het achtergebleven behang nat. Even wachten, weer inspuiten en daarna trek je het restant los.

Na het werk altijd de plantenspuit met warm water schoonspuiten.

Airfryer

De familie Van de Poel heeft veel plezier van de airfryer. Ze vinden alleen het schoonmaken van het inwendige deel lastig. Daar zit een zwarte vetlaag die snel aankoekt. Ze vraagt hoe de familie Bode de airfryer schoonmaakt. Wij doen een vaatwastablet in de bak die we met water vullen en aan de kook brengen. Dat werkt op zich prima, maar een aangekoekte bodem is nooit te voorkomen. Daar moet u mee leren leven en anders kijkt u op internet en vooral op Pinterest. Daar leest u hoe andere mensen de Airfryer reinigen.

Brief van de week

De rubriek Helpt ’t of helpt ’t niet ga ik voortaan afwisselen met een bijzondere brief van een trouwe lezer. Deze week Dicky Poot uit Leimuiden die tevens een waardebon van 25 euro ontvangt. Zij is een grote fan van DenD en is van het ‘bouwjaar’ 1945. Ze vertelt over het huishouden van toen. Haar moeder keek niet zo nauw en kreeg voor haar verjaardag altijd een grote fles 4711 waar ze het hele jaar mee deed. Heel veel jaren was er geen tandenborstel en tandpasta in huis. Dicky waste zich met Sunlight zeep. Petroleum werd op het hoofd gesmeerd tegen luizen. Een keer in de week in de teil die voor de potkachel stond. ,,Omdat ik de jongste was, kwam ik na mijn twee broertjes aan de beurt in het vuile water.” Dicky werd kraamverzorgster en een heel schone dame. ,,Ik lucht mijn huis en alles wat ik zie, wordt opgeruimd en schoongemaakt. Ik heb nog de vloeibare groene zeep omdat ik de geur zo lekker vind en de Dettol spuitbus voor in de wc.” Ze verbaast zich vaak hoe vies het soms is bij (jonge) gezinnen. Vooral een smerig toilet vindt zij verschrikkelijk. Ze vertelt: ,,Ook als er geld genoeg is, zie je vaak een hoop rommel en stof in huis, maar de vrouw des huizes is dan wel keurig opgemaakt. Mijn vader zei altijd: ‘Van boven bont en van onderen stront’. Dicky woont in een kleine eengezinswoning en heeft aow en een klein pensioen. ,,Maar bij mij is het schoon en gezellig met een mooi voortuintje en dan voel ik me rijker dan de mensen die zich zo belangrijk voordoen.” Heeft u een geweldige tip of een leuk verhaal? Mail naar [email protected] en maak kans op een waardebon van €25. Vergeet uw adresgegevens niet te vermelden. Al mijn tips vindt u op www.huishoudbode.nl

Tags

DENDHUISHOUDBODE

Lees verder

Mis geen enkele winactie!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Facebook Twitter

DenD Partners

  • Dirk
  • Brookland
  • LAM jouw museum
  • Dirck