Slim-dieet week 2

Afvallen met Dr Slim

De eerste week van de Lekker in je vel -challenge zit er op. Hoe is het gegaan? Begin je al af te vallen? Ga je het redden, 12 kilo in 12 weken? Krijg je al meer energie?

Hieronder de tips voor de tweede week van de challenge. Deze week lijkt sterk op de eerste, omdat je nog steeds in fase I zit. Wil je weten welk effect de challenge op jouw gezondheid heeft? Vul dan de test in om te zien hoe SLIM jouw levensstijl nu is en je risico op hart- en vaatziekten te berekenen. Doe dat aan het eind van de challenge weer, zo kun je goed je vooruitgang zien. Hierbij de SLIMme lifestyletips voor week 2, het voedingsadvies en een paar heerlijke recepten.

Gebaseerd op het boek Snel SLIM, de Succesvolle Afval Methode, van dr. Leonard Hofstra

SLIM WEEK 2

Voeding: ook in week 2 gebruik je weinig tot geen koolhydraten. Zo houd je de vetverbranding goed op gang.
Ontbijt: (half)volle kwark of een omelet
Lunch: salade (bijvoorbeeld gemengde salade met makreel of zalm, snoeptomaten, noten, olijfolie-lijnzaad-balsamicodressing)
Avondeten: vlees/vis en groente.
Tussendoor: neem bij trek tussendoor een handje noten of wat tomaatjes. In deze fase nog geen fruit en zeker geen vruchtensap, hier zitten namelijk veel vruchtensuikers in (fructose).
Alcohol: geen

Bewegen: in week 2 gaan we iets meer bewegen: drie tot vier keer per week 45 minuten per keer. Doe dit met matige intensiteit en volledig in de vetverbrandingszone (je ideale hartslag voor vetverbranding is afhankelijk van leeftijd en bereken je hier: www.slimlifestyle.nl/idealehartslag.html. Train altijd met hartslagmeter om dit goed in de gaten te kunnen houden). De vetverbranding is met deze hartslag optimaal. Kijk voor tips nog eens naar de video’s van Carlos Lens.
Drank en overige voeding: blijf goed drinken: 2,5 liter water per dag, twee kopjes thee, twee kopjes koffie. Neem voldoende omega-3 (vette vis, twee keer per week). Let op zout, neem geen kant- en klare maaltijden.
Slaap: zorg voor goede slaaphygiëne en slaap acht tot negen uur per nacht. Ga echt op tijd naar bed! Geen computer en tv na 21.00 uur maar lees in plaats daarvan een boek. Doordat je geen alcohol drinkt, zul je ontdekken dat je veel beter slaapt. Neem overdag gerust een powernap.
Roken: onmiddellijk stoppen, indien nog niet gedaan.
Stress: yoga/pilates helpt weer rust te brengen. Volg de bewegingsadviezen, kijk naar de video’s op Vrouw-online.
SLIM Cool: neem elke dag een koude douche en/of plaats 30-45 minuten een cold pack tussen je schouderbladen (neem een cold pack uit de vriezer, wikkel in een theedoek en plaats tussen je schouderbladen). Dit helpt je bij het verbranden van vet.
Omgeving: spreek af met gezonde, sportende mensen (samen sporten?) en vermijd afspraken of situaties die je in de verkeerde verleiding kunnen brengen. Kijk nog eens goed in de koelkast en keukenkast of hier alleen gezonde producten in staan en laat ongezonde producten in de supermarkt liggen. Geef je op voor een sportief evenement (zoals hardlopen).
Droom: wat is je droomfiguur? En je droomgewicht? Geef jezelf een heel duidelijk doel, bijvoorbeeld 15 kg afvallen in 12 weken.
Muziek: luister een half uur per dag naar Mozart, barok of loungemuziek. Toets bijvoorbeeld ‘Ibiza Lounge’ in op Mixcloud en je hebt heerlijke, rustgevende muziek.

Dr Leonard Hofstra

VOEDINGSADVIES WEEK 2

Voor week 2 is het voedingsadvies identiek aan week 1, omdat je in dezelfde fase (1) blijft.
Ontbijt: eieren, kwark, groente, omelet, Hüttenkäse, aardbeien, bosvruchten (mag diepvries), groentesap, tomatensap, spek, kaas, ham, (half)volle yoghurt, tomaat, mozzarella, scrambled eggs, biogarde, ei met salade.
Tussendoor: Noten, cashew, pinda’s, amandelen, blokje kaas, macademia-noten, walnoten, selderij, cherrytomaten, rauwe wortel, komkommer, hummus, olijven, gekookt ei, chocolade 70% plus of meer
Lunch: salade met tonijn, kip, makreel, ansjovis, geitenkaas, groente, tomaten, zalm, champignons, komkommer, paprika, garnalen, ham, gazpacho, tomatensoep, caesar salad, krab, Griekse salade, salade niçoise, hamburger (zonder brood!), feta, mozzarella, scampi.

AVONDETEN

Zalm, kip, kalkoen, biefstuk, groenteburger, sojagehakt, linzen, peulvruchten, vis, vlees, kip, groente, dorade, mahi-mahi, pangafilet, vrijwel alle groene groenten (all you can eat!), sla, spinazie, radijsjes, paddenstoelen, aubergine, andijvie, selderij, koolsoorten, avocado, asperges, komkommer, sperziebonen (groene bonen), broccoli, spruiten, tomaat, artisjok, asperges, bloemkool, geroosterde groente, gestoomde groente, wild, gevogelte.
Voor vlees of vis geldt: alles wat rent, vliegt of zwemt is goed (dus wild, gevogelte, vis)
Geen koolhydraten: geen koolhydraten nemen in fase I, duurzame koolhydraten alleen in fase 2 en 3.
Wat mag dus niet: glucose (geen producten nemen waar glucose/fructose of andere suikers aan zijn toegevoegd), chips, frisdrank (cola/fanta enzovoort), gekookte aardappels, brood, honing, cornflakes, cruesli, suiker (dus geen snoep, koekjes, taart, ijs, pudding, jam, enzovoort), stokbrood, pasta, rijst, banaan, meloen vruchtensappen, fruit. Geen maltose (dus geen bier!).

ONTBIJT

Griekse yoghurt met frambozen en muesli
Stap 1: Doe de Griekse yoghurt in een kom. Eventueel licht aanzoeten met Stevia.
Stap 2: Voeg de frambozen toe (vers of ontdooid uit de diepvries).
Stap 3: Voeg wat ongezoete muesli toe zonder honing of rietsuiker (dus zeker geen aangezoete muesli, en al helemaal geen cruesli).

LUNCH

Salade met blauwe kaas, pompoenpitten en balsamicodressing
Stap 1: Mix de salade in een grote kom.
Stap 2: Snij de witlof in de lengte in repen en voeg dit toe aan de salade. Schil de peer, snij in repen en leg dit apart.
Stap 3: Voeg blauwe kaas en pompoenpitten toe.
Stap 4: Balsamicodressing: meng 300 ml extra vierge olijfolie, 50 ml balsamicoazijn, 1 knoflookteentje, peper en zout in een kom en mix met de staafmixer tot een gladde dressing. Sprenkel over de salade.

AVONDETEN

Gebakken zalm met gegrilde courgette en roomsaus
Stap 1: Laat de zalm goed op kamertemperatuur komen (geldt ook voor de andere vissoorten). Verwarm een grillpan of koekenpan. Smeer de vis licht in met olijfolie, peper en zout. Bak aan beide kanten circa 4 minuten.
Stap 2: Snij de courgette in lange plakken. Doe de groente in een kom en hussel dit om met olijfolie. Bak of grill de courgette in circa 8 minuten gaar.
Stap 3: Basisroomsaus: pel en snipper een ui. Verwijder schil van knoflook en snij fijn. Verhit olie in een koekenpan. Voeg ui en knoflook toe en bak tot ui glazig is. Voeg slagroom toe en laat op middelhoog vuur in circa 8 minuten inkoken. Breng op smaak met peper en zout.
Stap 4: Serveer met citroen en dille of andere verse kruiden.