Wel Babi Pangang, geen kroepoek op het Zeepaleis

Fine Eastern||||Honnie Chi|Hemmy Wong|Fine Eastern Restaurants
Deel op Facebook Deel op Twitter Deel op WhatsApp
Jos La Grande

Seapalace, de drijvende Bamiboot zoals vaste gast André van Duin het restaurant Seapalace schuin voor het Amsterdamse Centraal Station noemt, stroomde deze avond vol met Chinese restaurateurs. Honderden gasten verdeeld over tientallen tafels zamelden geld in om een documentaire mogelijk te maken over de klassieke Chinese horeca.

‘Wij zijn meer dan Babi Pangang’, zo heet de docu die Julie NG wil maken over het aloude Chinese afhaalrestaurant op de hoek. Deze dochter van een restauranthouder uit Rozenburg kreeg thuis van haar vader te horen: ,,Babi Pangang? Dat is voor de Nederlanders…”

NG wil het klassieke afhaalrestaurant, inclusief het doorgeefluikje, op de lijst van cultureel erfgoed geplaatst hebben. Drie jaar lang is ze al bezig met de docu, die volgend jaar af moet zijn.

Pekingeend

Aan een goed Chinees maal geen gebrek hier, want in sneltreinvaart kwamen malse Pekingeend, krokant Chinees spek, een geweldige zeebaars en talloze andere wonderlijke gerechten voorbij. Het liep als een trein en ja, het was voedzaam en lekker.

Voormalig senator Jan Nagel en zijn vrouw Yvonne zaten aan tafel bij de huidige voorzitter van de politieke partij 50Plus Geert Dales. Bovendien bleken sponsors en leveranciers genereus.

Onder leiding van Michael Hu, de huidige voorzitter van de organiserende Fine Eastern Restaurants, heeft de club 30 topzaken als lid. De restaurantclub werd in 1984 opgericht en had altijd een hechte band met wijlen prins Bernhard. Lid van het eerste uur is Hemmy Wong. Zijn beroemde restaurant Golden River in het hartje van Laren sluit binnenkort de deuren en er komen appartementen.

Loterij

De loterij nam, zoals vaak bij diners, (te) veel tijd in beslag. Ondertussen was ook Willem Kool van het Stan Huygens Journaal aangeschoven en een tafel verder Hans van der Beek van Het Parool. En was het de 78-jarige Honnie Chi die zijn zoons had meegenomen. Honnie was destijds bekend van Tong Fa (met Willy Alberti als vaste gast) en werkte tot een jaar geleden als gastheer bij het befaamde restaurant Dynasty in het centrum van Amsterdam.

Alles bij elkaar werd er €11.000 deze avond vergaard. Dus Julie NG was blij met het resultaat, zo bleek. De Chinese toprestaurateurs lieten zich van hun allerbeste kant zien. Ze zijn trots op hun keuken én op hun gasten.

Bij het verlaten van Seapalace ontdekte ik dat we iets hadden gemist op tafel. Inderdaad,  Wij zijn niet alleen Babi Pang Gang. ,,Kroepoek bij?” Inderdaad, dat was ooit.

Willem Kool van het Stan Huygens Journaal (links).
Zeebaars, made in China.
Documentairemaakster Julie NG.
Honnie Chi
Honnie Chi tussen zijn twee zonen.
Fine Eastern Restaurants
De loterij ontbrak niet.
Hemmy Wong
Een tafel vol Chinese gerechten met Hemmy Wong van Golder River op de achtergrond.

Tags

FINE EASTERN RESTAURANTSGEERT DALESJAN NAGELMICHAEL HUSTAN HUYGENS JOURNAALWILLY ALBERTI

Lees verder

Mis geen enkele winactie!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Facebook Twitter

DenD Partners

  • Dirk
  • Brookland
  • LAM jouw museum
  • Dirck