Zijn comeback is zoet – Kevin Spacey

Na The Usual Suspects en het Oscar-succes van American Beauty dook Kevin Spacey jarenlang onder in het Britse toneelleven. Gelukkig maakte een goed televisiescript daar drie jaar geleden een einde aan en kunnen we en masse genieten van Kevins beste acteerwerk ooit.|Zijn comeback is zoet - Kevin Spacey|Zijn comeback is zoet - Kevin Spacey|Zijn comeback is zoet - Kevin Spacey
Deel op Facebook Deel op Twitter Deel op WhatsApp
Van onze redactie

Na The Usual Suspects en het Oscar-succes van American Beauty dook Kevin Spacey jarenlang onder in het Britse toneelleven. Gelukkig maakte een goed televisiescript daar drie jaar geleden een einde aan en kunnen we en masse genieten van Kevins beste acteerwerk ooit.

 

Zijn comeback is zoet - Kevin Spacey
Reporters

 

Alle Hollywood-acteurs verklaarden hem voor gek toen Kevin in 2004, vlak na het winnen van een Oscar voor zijn rol in American Beauty, naar Londen verhuisde en directeur van West End-theater Old Vic werd. Het was een logische stap voor hem maar het leverde veel scheve gezichten op bij zijn (Amerikaanse) fans. ‘Het theater is mijn eerste liefde en grootste passie. Niet dat ik niet van televisie of films houd, mijn voorkeur ligt gewoon bij toneel’, liet hij zich ontvallen. Kevin had geen boodschap aan wat het publiek ervan vond. Hij wachtte in de jaren die volgen zijn comeback op het beeldscherm geduldig af. Als hij een prachtig script van Beau Willemon te lezen krijgt en de kans heeft met David Fincher (regisseur van o.a The Social Network) samen te werken, gaat hij overstag. De rest is Netflix-geschiedenis.

 

Zijn comeback is zoet - Kevin Spacey
Reporters

 

Pokeren met Clinton

Spacey vertolkt dit jaar voor het derde seizoen met glans de rol van vileine Frank Underwood die letterlijk over lijken gaat in de succesvolle Netflix-serie House of Cards. De verhaallijnen zijn sterk, de acteurs (ook Robin Wright zet de rol van haar leven neer) subliem. Bijzonder aan deze productie is dat zowel Robin als Kevin verschillende afleveringen regisseren. Kevin is zelfs co-producer van de serie. Dat hij uiteindelijk in een serie over intriges rond en in het Witte Huis zo overtuigend zou schitteren is niet gek: Spacey is al jaren innig bevriend met ex-president Bill Clinton. De twee speelden ooit samen poker en Kevin kan Bill inmiddels perfect imiteren. Clinton is vanaf het begin als adviseur nauw bij de serie betrokken. ‘Bill is gek op de serie’, liet Kevin eerder weten. ‘Hij zei ooit: “Kevin, 99 procent van wat er in House of Cards gebeurt is werkelijkheid.”’ Bill is niet de enige president die enthousiast is, ook Barack Obama is fan. Aan de vooravond van de première van het derde seizoen twitterde de huidige president: ‘Morgen @HouseofCards, geen spoilers aub’.

 

Zijn comeback is zoet - Kevin Spacey
Reporters

 

Homo of niet?

Kevin werd geboren in New Jersey, groeide op in Californië en startte zijn carrière in Manhattan. ‘Ik ben aan geen enkele streek gebonden. Ons gezin verhuisde vroeger zo ontzettend vaak: tijdens Thanksgiving zaten we in het ene huis, Kerstmis vierden we in het volgde.’ Hij leed onder het disciplinaire gedrag van zijn vader en was allesbehalve een brave jongen. Zo stak hij ooit het poppenhuis van zijn zus in brand en werd hij van militaire school gestuurd omdat hij een autoband naar een leerling had gegooid. Als er een ding is waar Kevin op staat, dan is het zijn recht op privacy. Sinds het begin van zijn succesvolle filmcarrière, die begon met The Ususal Suspects (1995), heeft hij nooit gepraat over zijn privéleven. En twintig jaar later houdt hij dat nog vol. Hoewel er sterke geruchten zijn dat hij homoseksueel is, laat Kevin zich daar niet over uit. ‘Ik heb recht op privacy. Mensen leven zoals ze willen leven en hebben daar verschillende redenen voor. Je kunt niet iedereen in hetzelfde hokje stoppen. Ik ben waarschijnlijk niet zoals sommigen me graag willen zien’, vertelde de 56-jarige acteur. ‘Ik wil mijn persoonlijke leven niet pimpen. Nooit gedaan en ik zal het ook nooit doen. Mijn leven gaat niemand iets aan, het is slechts andermans behoefte aan ordinaire roddelpraat.’ De geheimzinnigheid gaat ver, zelfs als het over de kleinste details gaat. Wanneer hem gevraagd wordt hoe hij zo goed in vorm blijft, antwoordt hij: ‘Daar wil ik helemaal niks over kwijt.’ En of hij mediteert: ‘Wat is dit, een therapiesessie of een interview? Waar heb je het toch in godsnaam over?’ Dat hij niet openlijk voor zijn seksualiteit uitkomt, laat de Amerikaanse homobeweging overigens niet koud. Vooral omdat het in de kleine kring rondom de acteur wel een ‘geaccepteerd feit’ is dat Kevin homoseksuele relaties heeft. Er gaan honderden verhalen rond op het internet, bekentenissen van jonge mannen die het bed met Kevin zouden hebben gedeeld. Het is natuurlijk een overwinning als Spacey officieel uit de kast zou komen. Maar misschien is juist die eeuwige onduidelijkheid een groot onderdeel van de mystiek die rond Spacey hangt.


Tekst: Maaike Olde Olthof

Tags

ACTEURAMERIKAANCELEBFRANK UNDERWOODHOUSE OF CARDSKEVIN SPACEYNETFLIXNETFLIX-SERIEROBIN WRIGHTSERIE

Lees verder

Mis geen enkele winactie!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Facebook Twitter

DenD Partners

  • Dirk
  • Brookland
  • LAM jouw museum
  • Dirck