Zijn wij een proper volkje?

Door: DitjesDatjes
25-01-2019

Nederlanders staan bekend als een proper volkje. Zelfs de mattenklopper is een Nederlandse vinding. Wat is er nog over van de Hollandse netheid?

Tekst gaat verder onder advertentie
   

Een schoon huishouden was geruime tijd een bittere noodzaak. De woningen waren vochtig en klein, de kinderschare talrijk en de kolenkachel zorgde voor permanente roet en kuch in en rondom het huis. De man werkte buitenshuis en moeder de vrouw kon de hele dag poetsen en verzorgen. Anno 2019 zijn wij op het gebied van luchtverontreiniging misschien wel het vieste land van Europa. Voorts heeft zich de afgelopen 50 jaar een stille huishoudrevolutie voorgedaan. De meeste dames werken nu buitenshuis. Dankzij moderne hulpmiddelen is de gemiddelde huishoudtijd afgenomen van 50 naar ruim 10 uur per week. Zijn we daardoor vuiler geworden? Wat de persoonlijke hygiëne betreft zeker niet. We douchen ons veel meer en we trekken veel vaker schoon ondergoed aan. De aanblik van woningen is er volgens mij niet op vooruit gegaan. J ziet veel onverzorgde voortuintjes en het wassen van ramen wordt vaak overgeslagen. Veel woonkamers zijn niet opgeruimd en niet zelden struikel je over het speelgoed: we hebben gewoon veel te veel spullen. Het zal u niet verbazen dat een vuil toilet de grootste huishoudergernis is. Als ik ergens op bezoek ben en de wc is vies (ik maak op visite zelden gebruik van het toilet) is de rest van het huis meestal ook vuil en wil je zo snel mogelijk naar huis. Misschien is het verstandig dat alle mannen zittend gaan plassen en hun flexibele voorwerp wel naar beneden richten. In de Top 10 staan ook onopgemaakte bedden, bankstellen met honden- en kattenharen en vuile vaat op het aanrecht. Het zijn vaak tweeverdieners die er door tijdsgebrek een zooitje van maken. Soms heb ik het gevoel dat hogere inkomensgroepen net zo vies zijn als lagere, terwijl ze toch makkelijk een werkster kunnen betalen. Maar ja, van boven bont, van onderen stront. Bij mij zijn het vooral kleine ergernissen die zich overigens meestal niet in ons huishouden afspelen (anders krijg ik echtscheiding).

Mijn Top Tien:
1. Nare luchtjes;
2. Overvolle kapstok;
3. Koffie in een mok (waar laat je het lepeltje?);
4. Kinderen die overal aanzitten;
5. Eten met je ellebogen op tafel;
6. Kastdeurtjes niet dicht doen;
7. Uit een grote fles drinken;
8. Uitpuilende asbak (niemand rookt bij ons);
9. Geen dopjes op tubes doen;
10. Een scheefhangend schilderij

Winkel van de Maand

Iedereen in Utrecht kent Woortman

Woortman is een begrip in Utrecht. De drogisterij anno 1851 aan het Neude in Utrecht heeft alle vernieuwingen overleefd. Ook het nostalgische interieur dat deels uit de 19e eeuw stamt. Nou ja, je kunt wel pinnen en er is zelfs een heel simpele website.

Hans Rijkhof is al meer dan 40 jaar eigenaar en staat zes dagen per week in de zaak. Dat is vrij uniek want hij is intussen 80 jaar maar ogenschijnlijk nog topfit. Het praten laat hij echter zoveel mogelijk over aan Frederike de Boer die dit jaar 30 jaar in de zaak staat. Zij zegt: ,,Bij ons kun je terecht voor spulletjes die je bij Etos en Kruidvat niet zo snel kunt kopen. Zo maakt meneer Rijkhof nog zelf boenwas, meubelwas, marmerwas en vloeibare was. En we zijn de enige drogist die nog het ouderwetse poederstijfsel verkoopt.” Bij Woortman kunt u ook terecht voor klassieke haarklemmen, een lont voor petroleumstellen, kurken, heel bijzondere soorten thee en alles van 4711, dus ook de eau de cologne. En natuurlijk nog veel meer. Mijn hart gaat harder kloppen als Frederike vertelt dat meneer Rijkhof ook nog zwart wit maakt. ,,Inderdaad, een vochtige vinger in de poeder drukken en dan likken. We verkopen dit en ander ouderwets snoepgoed nog heel veel.”

Woortman
Neude 3 Utrecht
Drogisterij-woortman.nl

Helpt ’t of helpt ’t niet

Mooie huid komt niet uit een potje

Het scrubben van je lichaam en gezicht is enorm populair, met name bij dames. Vooral als je ouder wordt, stapelen de dode huidcellen zich op en kan de huid een dof en schilferig uiterlijk krijgen. Door te scrubben worden de oude huidcellen verwijderd en wordt de huid weer gladder, glanzender en zachter, zo wordt beweerd. Volgens dermatologen beschermen dode huidcellen ons juist en nieuwe huidcellen komen vanzelf aan het oppervlak. Als je met scrubben flink tekeergaat, heb je het gevoel dat je weer een perzikhuidje hebt. In werkelijkheid verwijder je niet alleen de dode huidcellen maar ook het laagje eronder en daarmee irriteer je de huid. Dus nooit ‘boenen’ maar met een milde scrub de huid zachtjes masseren. Een minder gezonde huid komt vooral door overvloedig gebruik van cosmetica en andere smeersels. Van nature heeft de ene persoon een veel mooiere huid dan de andere. De 80-jarige tante van mijn vrouw heeft nog steeds een glad en rimpelloos gezicht. Zij heeft altijd haar nachtrust genomen, nooit gerookt, nauwelijks alcohol gebruikt, gezond gegeten en amper in de zon gelegen. Voor haar geldt: een mooie huid komt niet uit een potje.

Heeft u een geweldige tip of een leuk verhaal? Mail naar [email protected] en maak kans op een waardebon van €25. Vergeet uw adresgegevens niet te vermelden. Al mijn tips vindt u op www.huishoudbode.nl

Tips van de Maand

Airfryer

Ruim een jaar geleden schreef ik over de Airfryer, maar er bleven nog een hoop tips liggen. Daarom een inhaalslagje. Machteld van Hees maakt graag patatas bravas. Dat zijn aardappels die in ongelijke vorm worden gesneden, vaak vierkant en ongeveer 2 centimeter groot. Met een scheutje olijfolie doet ze deze in de Airfryer. Lekker knapperig waardoor ze echt Spaans smaken. Als u zelfgemaakte frietjes wil airfryen, gebruik dan bij voorkeur kruimelige aardappels zoals Bintje. Frisia of Mona Lisa. Dompel de frietjes eerst 30 minuten onder koud water voor het beste resultaat. Stel de Airfryer niet hoger in dan 180 graden. Tijdens de opwarming een paar keer husselen zodat de friet mooi gelijkmatig wordt. De Airfryer niet propvol doen. Nel van der Giessen doet zelfs een omelet in de Airfryer. Je klopt 2 eieren los met wat melk of koffieroom, eventueel kruiden erbij, stukjes kaas en/of ham. In een ingevet schaaltje doen. Dan bijna acht minuten op 160 graden in de Airfryer en je hebt een heerlijke omelet. Diverse accessoires voor de Airfryer zijn heel handig. Zoals een bakblik, grillpan of spatdeksel. Je kunt ze het beste niet van merknamen kopen want die zijn veel duurder. Maar de accessoires moeten wel passen. In de laatste test van de Consumentenbond werd de Philips HD9721/10 Viva als beste getest. Alle airfryers van Philips doen het uitstekend.

Meer DenD