‘Zo ziet het circuit van Zandvoort eruit tijdens de GP’

Zandvoort
Door: Daan Keijzer
04-12-2019

Nieuwe beelden tonen hoe het vernieuwde circuit van Zandvoort er mogelijk uit gaat zien tijdens de Grand Prix in 2020. Het duinencircuit wordt voor de Formule 1 namelijk flink aangepast.

Tekst gaat verder onder advertentie
   

Spelen in het zand

Het Italiaanse bedrijf Dromo Circuit Design maakte een racesimulatie van de werkzaamheden tot nu toe. De Italianen, onder leiding van Jarno Zaffelli, kregen deze zomer de opdracht om Zandvoort klaar te stomen voor de GP.

,,Het is niet een heel moeilijke klus, want hier ligt vooral zand”, vertelt Zaffelli aan de NOS. ,,Het doet me denken aan vroeger, toen ik in het zand speelde. Op Silverstone was het moeilijker, want de ondergrond was er harder en we hadden veel minder tijd. Het enige wat hier nog roet in het eten kan gooien, is het winterweer. Maar dat kan alleen het asfalteren vertragen.”

Kombochten

De meest ingrijpende verbouwingen worden uitgevoerd in bocht drie en veertien, de Hugenholzbocht en de Arie Luyendijkbocht. ,,Dat worden kombochten, die kennen we uit Indianapolis en Daytona”, zegt Jan Lammers, sportief directeur van de Nederlandse GP. In een kombocht loopt de baan hellend op, om te voorkomen dat de auto van de baan vliegt door de scherpte van de bocht.

Geen enkel Formule 1-circuit op de wereld kent zo’n soort bocht, laat staan twee. Lammers: ,,Het vergt een andere manier van denken en een andere afstelling van de auto. Met een perfecte afstelling voor een kombocht heb je in een langzamere bocht juist een probleem. Coureurs moeten een compromis zoeken, dat wordt de uitdaging.”

Normaal gesproken schakelt de Formule 1 de Duitse huisarchitect Hermann Tilke in om aanpassingen aan beoogde circuits te doen. Tilke ontwierp talloze Formule 1-banen, onder meer in Maleisië, Abu Dhabi, Bahrein, Istanboel, Bakoe en volgend jaar ook Vietnam. Zandvoort besloot geen beroep te doen op Tilke, maar Dromo Circuit Design te bellen.

‘Geweldige locatie’

,,En daar zijn we ongelofelijk trots op”, zegt Zaffelli tegen Formule 1. ,,We nemen deze uitdaging graag aan. Ik denk dat de lay-out van Zandvoort met geen enkele andere baan op de huidige Formule 1-kalender te vergelijken is.”

De eigenaar van Dromo Circuit Design ziet veel mogelijkheden. ,,Zandvoort heeft een geweldige lay-out en een geweldige locatie. Ik zie heel veel potentieel.” Ook voor inhaalmanoeuvres, aldus Zaffelli. De racesimulatie gemaakt door de Italianen is te zien op Nu.nl. ,,Ik denk dat veel mensen verrast zullen zijn. Uitgangspunt is om de lay-out van Zandvoort net als die van Silverstone maximaal te activeren.”

Het is de bedoeling om de baan in maart 2020 raceklaar te hebben.

De beelden van de racesimulatie

Meer DenD