Dierenheld Dickie van Riemsdijk

Door: DitjesDatjes
29-01-2018

Sinds een jaar of vijf is Dickie van Riemsdijk de trotse beheerster van Egelopvang Haarlem. De schattige kleine scharrelaartjes komen een hoop te kort volgens deze bevlogen dierenheldin. ,,Tegenwoordig veegt iedereen zijn tuintje maar aan, leggen veel mensen bestrating aan en strooien mensen gif tegen insecten zoals slakken”, vertelt ze. ,,Stuk voor stuk voorbeelden van dingen waardoor de egel het een stuk zwaarder heeft gekregen de voorbije jaren.” 

Tekst gaat verder onder advertentie
   

Dat de egel maar weinig mogelijkheden heeft om in keurig aangeharkte en bestrate tuinen te overleven, kunnen Dickie en haar ruim veertig man/vrouw tellende vrijwilligers goed merken. ,,In 2016 hebben we rond de driehonderd egels tijdelijk onderdak kunnen bieden, maar in 2017 zaten we daar ruim overheen…” 

Vooral veel herfstweesjes vinden door mensen die het alarmnummer van de opvang bellen hun weg naar de stichting. ,,Afgelopen december zaten 60 van onze 65 hokken vol met jonkies, dat is echt heel erg jammer.” 

Egels die binnen worden gebracht hebben doorgaans speciale zorg, medicatie en voeding nodig. ,,We zijn een stichting dus we ontvangen geen subsidie. We moeten het echt hebben van donaties, het lesprogramma dat we verzorgen en wat de mensen bij onze collectanten in de bus gooien. Daar kan altijd nog wel wat bij”, knipoogt ze. 

Het werk van Dickie en haar team is nobel, maar het allerliefste hebben ze er zo min mogelijk egeltjes op te vangen. Want dat zou betekenen dat het goed gaat met de gestekelde kleine vriend. Daarom heeft Dickie een aantal tips. ,,Als u de egel een kans wilt geven, zorgt u dan dat uw tuin niet hermetisch is afgesloten maar dat er ergens een gaatje van 20 bij 20 centimeter is waar hij doorheen kan kruipen. Daarbij graag een hoekje van de tuin lekker rommelig laten, want dan kunnen ze scharrelen naar eten. En alstublieft, strooi geen slakkengif. Dat maakt de egel ook ziek, of erger… En nog een laatste tip: wanneer u een egel overdag ziet, is dat een slecht teken. Want het zijn nachtdieren. Schroomt u dan niet om ons te bellen!” 

Kijk voor meer informatie op www.egelopvanghaarlem.nl 

Meer DenD