Doping, seksueel misbruik en jaloezie: Franse atlete gaat gebukt onder giftige cocktail

Dopingzaak
Door: DitjesDatjes
12-12-2019

De Franse Ophélie Claude-Boxberger (31) heeft met haar bizarre dopingzaak de atletiekwereld behoorlijk doen opschudden. Niets is wat het lijkt in de zaak Boxberger, waar de ingrediënten epo, seksueel misbruik en jaloezie elkaar in rap tempo afwisselen.

Tekst gaat verder onder advertentie
   

De Franse media L’equipe en Le Parisien belichten de zaak uitvoerig. Het verhaal begint met een positieve dopingtest in de zomer. In aanloop naar het WK in Doha wordt bij steepleloopster Claude-Boxberger het verboden middel epo aangetroffen. De atlete meent direct dat ze onschuldig is.

Stiekeme injectie

In november krijgt de op het oog ‘normale’ dopingzaak een verrassende wending. Tijdens een politieverhoor bekent Alain Flaccus (62), begeleider van Claude-Boxberger, dat hij haar tijdens een massage stiekem een epo-injectie in de onderrug heeft toegediend.

Tegen Le Parisien meldt Boxberger hierover: ,,Toen ik tijdens die massage tegen Alain zei dat hij mij pijn had gedaan, zei hij dat hij mij gekrabd had. Ik kon nooit vermoeden dat hij een spuit had gebruikt.” Vanwege een zware training zou Boxberger in slaap zijn gevallen tijdens de massage.

Seksueel misbruik

Alain Flaccus vertolkt een bijzondere rol in het leven van Claude-Boxberger. Hij is naast begeleider namelijk ook stiefvader van de Franse atlete. Om het geheel nog gekker te maken: Claude-Boxberger klaagde haar stiefvader in 2007 aan voor seksueel misbruik dat plaatsvond toen ze vijftien jaar oud was. In die periode was Flaccus haar jeugdtrainer. Hij is nooit vervolgd omdat Claude-Boxberger de aanklacht weer introk. Volgens haar omdat ze de relatie met haar moeder wilde beschermen. ,,Ze kende de feiten en zou dan als medeplichtige beschouwd kunnen worden.”

De vraag rijst waarom Claude-Boxberger nu onder begeleiding staat van degene die haar misbruikte. ,,Ik heb nooit begrepen waarom mijn moeder bij hem bleef. Vooral omdat ze wist wat hij me allemaal heeft aangedaan. Ik heb Alain twaalf jaar gemeden, maar mijn moeder wilde dat ik hem opnieuw in mijn leven toeliet. En dat deed ik ook.”

Jaloezie

De lezing van Claude-Boxberger is nu dat haar stiefvader uit jaloezie de epo-prik toediende. De vrouw heeft tegenwoordig een relatie met dokter Jean-Michel Serra, iets wat Flaccus maar moeilijk kon verkroppen. ,,Toen Alain over mijn romance met Jean-Michel hoorde, reageerde hij naar verluidt woedend. Hij bekende tijdens z’n ondervragingen dat hij gevoelens voor mij heeft. Met zijn daad wilde hij Jean-Michel treffen, maar hij schaadt nu ook mijn leven, mijn imago en mijn carrière.”

Door de vele plotwendingen in de zaak bestaat er volop twijfel over de geloofwaardigheid van het verhaal. Hoe kun je een injectie niet merken? En offert Flaccus zich niet op, zodat Claude-Boxberger kan ontsnappen aan een dopingschorsing van vier jaar? De stiefvader riskeert met zijn offer een gevangenisstraf van zeven jaar.

Meer DenD